Ennio Morriconeval turnézik a debreceni Kodály Kórus

Ennio Morriconeval turnézik a debreceni Kodály Kórus

Európai turnéra indul a debreceni Kodály Kórus: az énekkar a világhírű filmzeneszerző, Ennio Morricone filmzenéivel lép fel a kontinens tíz nagyvárosának közönsége előtt, a kórust maga a 86 éves muzsikus fogja vezényelni.

A koncertkörút január 29-én Prágában próbákkal kezdődik, az első hangverseny február 1-jén Amszterdamban lesz.

A tavalyi nagy sikerű koncertkörút után ebben az évben még több helyszínen lép fel az énekkar Ennio Morricone zenéivel és vezényletével: ezúttal Amszterdamban, Brüsszelben, Londonban, Dublinban, Berlinben, Prágában, Krakkóban, Zürichben, Stuttgartban. Pozsonyban február 20-án a Slovnaft Arénában találkozhatunk velük.Egy évvel korábban Párizs, Prága, Berlin, Zürich, Budapest és Bécs voltak a turné állomásai.

A műsornak a kórust érintő része többnyire azonos lesz a tavalyival, a zeneművek felfrissítésben az elmúlt napokban Stefano Cucci, a római Santa Cecilia Akadémia tanára segítette az együttest. Az olasz karmester mintegy tizenkét éve dolgozik együtt betanító karnagyként a zeneszerzővel.

 

 

A hatalmas zenei apparátust, összesen 170 zenészt és énekest felvonultató, kétórás, impozáns koncerteknek körülbelül egyharmadában vesznek részt a debreceni énekesek, akik olyan filmmelódiák megszólaltatásához járulnak hozzá, mint például a Jó, a Rossz és a Csúf, a Volt egyszer egy Vadnyugat közismert dallamai, vagy A misszió című film szinte oratorikus nehézségű főcímzenéje.

Az énekkar már tavaly sem először énekelte a mester műveit: 1999-ben Riminiben egy fesztiválon nemcsak a filmzenéit, hanem klasszikus muzsikáit is előadták. A mostani turné előtt a zeneszerző úgy nyilatkozott, a kiváló szoprán, Susanna Rigacci mellett Európa kiváló zenészei és énekesei lesznek vele egy színpadon.

A Kodály Kórust eddigi története során a legnagyobb karmesterek vezényelték, Kobajasi Kenicsirótól Helmuth Rillingig. Legutóbb 2014 novemberében a Művészetek Palotájában Sir Simon Rattle, a Berlini Filharmonikusok vezetője is dirigálta az együttest.

 

debreceni Kodály Kórus

A debreceni kórus mindenféle műfajú-stílusú vokális zenében otthonosan mozog. Nemcsak a klasszikus zenében jártasak az együttes énekesei, hiszen évtizedek óta mutatnak be kortárs kórusműveket is, például a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nyitókoncertjein. Emellett filmmelódiákat is szívesen adnak elő, ezt az elmúlt években két sikeres filmzenés koncerten, 2012-ben és 2014-ben is megtapasztalhatta a debreceni közönség.

A tavalyi Morricone-turné minden előzetes várakozást felülmúló sikerrel zárult. Akkor a hat európai nagyvárosban összesen mintegy 80 ezren hallgatták a legismertebb filmdalokat, és minden koncerten hatalmas ováció fogadta az énekkar tagjait, akik ekkora közönség előtt még soha nem énekeltek

Idén a tavalyinál is többen láthatják a koncerteket, mivel több helyszínen mutatják be a programot a debreceni Kodály Kórus közreműködésével. A koncerteken a Prágai Nemzeti Szimfonikus Zenekar kíséri majd a kórust.

ATEMPO.sk / MTI