Ők kapták 2021-ben a Junior Prima díjakat népművészet és közművelődés kategóriában

Tíz díjazott, köztük népzenész, néprajzkutató, kékfestő, néptáncos előadóművész, népdalénekes, valamint népi ékszer- és öltözetkészítő vehette át a Junior Prima Díjat népművészet és közművelődés kategóriában.

Az elismeréseket Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa képviseletében Nemes Tamás, a cégcsoport kommunikációs vezetője adta át.

A szakmai szervezetek jelöléseiből az öt tagból álló zsűri tíz, harminc év alatti díjazottat választott ki, akik saját területükön a legeredményesebbnek bizonyultak. Fontos szempont volt a döntés során, hogy az alkotó tevékenységen kívül melyik jelölt fordít nagy hangsúlyt arra, hogy saját területén a fiatalokat is képezze, tudását átadva hozzájáruljon az adott hagyomány, mesterség fennmaradásához.

A kiemelkedő tehetségek egy díszes emlékplakettet kaptak, valamint 2 millió forintos pénzjutalomban részesültek, amelyből a tíz tehetség az eddigi szakmai munkáját, karrierjét tudja tovább építeni.

 

A díjazottak között van:

Babcsán Bence népzenész,
Cseszák Zsombor népzenész, zenetanár,
Eitler Ágnes néprajzkutató,
Gerencsér Enikő kékfestő,
Ifj. Szerényi Béla népzenész,
Kacsó Hanga Borbála népdalénekes,
Kovács Gábor Norbert néptáncos előadóművész,
Rotaru-Gulyás Eszter népi ékszer- és öltözetkészítő,
Sáfrán Balázs néptáncos előadóművész és
Sőregi Anna népdalénekes.

 

Árendás Péter elmondta: évről évre egyre nehezebb feladata van a zsűrinek, hiszen egyre több kiváló fiatal, tehetséges művész szeretné elnyerni ezt a rangos elismerést.

A zsűri a döntésekor figyelembe veszi, hogy olyanok kapják a díjat, akik nem csak aktívak és kiemelkedőek a népművészet valamelyik ágában, hanem a népi hagyományok ápolásával, esetleg annak továbbörökítésével, azaz például oktatásával is már foglalkoznak.

A Docler cégcsoport már tizenegy éve társalapítója a Prima Primissima Alapítványnak és ezt a kategóriát gondozza. A cégcsoport két éve hosszú távú együttműködést kötött az alapítvánnyal, így az elkövetkező 3 évben is biztosan a Docler adja át ezt a díjat.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Mónus Márton / MTI