Éliás Gyula a tanítványai ellen lép színpadra A Dalban

Énektanár egykori tanítványai ellen: Éliás Gyula Jr., aki immár harmadszor indul az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatóversenyén, Run to You című számával több olyan előadóval küzd A Dal 2015-ban, akik hangját ő segítette fejlődni.

"A Dal komoly népszerűséget hoz az indulóknak, sokkal többen megismernek, ezért döntöttem úgy, hogy idén is benevezek. A produkcióban közösen szerepelek a négy Kuna testvérből álló Fourtissimo együttessel, őket Kuna Valéria trombitás, énekesen keresztül ismertem meg és gyorsan ráhangolódtunk egymás hullámhosszára. Annak idején zenekarokban kezdtem fellépni, és a Fourtissimo sem csupán kísérőcsapat" - mondta Éliás Gyula Jr.

A több műfajban és stílusban - soul, funky, dzsessz, pop, rock - otthonosan mozgó, tapasztalt és népszerű, eddig öt lemezt készített előadó, dalszerzőnek hosszú évek óta vannak énekes tanítványai, közöttük volt például Harcsa Veronika és Péterfy Bori, felkészítő tanárként számos televíziós tehetségkutatón dolgozott. Három korábbi tanítványa, Gájer Bálint, Oláh Gergő és Szabó Ádám az idei A Dalban az ellenfele lesz, közülük Oláh és Szabó Éliással együtt a második, január 31-i elődöntőbe került.

"Nekem ez kicsit furcsa helyzet, futballnyelven szólva játékos-edző vagyok, meglátjuk, mit hoz a verseny" - tette hozzá az énekes.

Éliás Jr. először 1996-ban, mindössze 20 évesen próbált szerencsét a Magyar Televízió nemzeti döntőjében, ahol a 9. helyen végzett Jó éjszakát! című dalával. Tizenhét évvel később bejutott a legjobb 30 közé A Dalban a Mindhalálig várni rád című számával, amely országos sikert aratott, és felkerült az énekes tavaly decemberben megjelent Egy láthatatlan szál című duettalbumára is, ezúttal Zsédával közös előadásban.

"A Dal showműsor körítése sokkal magasabb színvonalú, mint annak idején a tévés válogatóversenyeké volt. Óriási promóció veszi körül, nagyobb a tét, és komolyabb a konkurencia is. 1996-ban még kezdő énekes voltam, a Jó éjszakát! amúgy ma is jó dal, szintén szerepel a duettalbumon, Király Martinával együtt énekeltem fel" - fejtette ki a 39 éves énekes. Király Martina, aki a Zeneakadémia jazzének szakán osztálytársa volt Éliásnak, A Dalhoz is kapcsolódik, hiszen az énekes zenéjéhez ő írta a Run to You angol szövegét.

 

 

Az előadó kitért arra, hogy az angol szöveget a kicsit rockos dal nemzetközisége, prozódiája, energikussága hozta, és mivel világslágereket, például Barry White-ot gyakran énekel koncerteken, szívesen adja elő angolul A Dalban is a számot. "Szeretem ötvözni a stílusokat, a dzsesszt, a funkyt, a rockot, a latint, és imádom, ha fúvósok vannak egy számban".

Éliás a Fourtissimo zenekarral együtt indul A Dal 2015-ben. A formáció több mint 20 éve létezik, itthon és külföldön egyaránt sikereket aratott, eddig három albumot készített. A csapatban a Kuna testvérek, Kuna Valéria (trombita), Kuna Gyula (trombita), Kuna Bence (kürt) és Kuna Márton (harsona) szerepel. A Run to You színpadi produkcióját Kottler Ákos dobos egészíti ki A Dalban.

"A szerepléssel a rézfúvós hangszereket is szeretnénk népszerűsíteni, szerencsére úgy tűnik, a popzenében is kezd divatba jönni ez a hangszerelés" - mondta Kuna Valéria.

A közös dal, a Run to You egy párkapcsolatról szól, amelybe a férfi hosszú idő után talál vissza. "Volt egy hosszabb időszakom, amelyet szerelmi bánatok, válás, szakítás tarkítottak, a korábbi fájdalmat ebbe a dalba is beleírtam, akárcsak a 2013-ban A Dalban szerepelt Mindhalálig várni rádba, amelynek Geszti Péter írta a szövegét" - mondta Éliás Jr.

ATEMPO.sk / MTI
fotó: Koszticsák Szilárd