Ibsen nagyszabású darabja Komáromban és Pozsonyban

A Soproni Petőfi Színház és a Csavar Színház közös produkciója 2019-es novemberi premierje óta hosszú utat járt be és 2020 után most visszatér Felvidékre is. Komáromban bérletes produkcióként és Pozsonyban vendégelőadásként látható a Peer Gynt drámai költemény október közepétől.

Az előadás rendezője a Jászai Mari-díjas Pataki András, címszereplője pedig a Jászai Mari- és Dosky-díjas Gál Tamás

 

Peer Gynt

 

A felvidéki Kossuth-díjas Boráros Imre és Kiss Szilvia mellett a további szerepekben a Jászai Mari-díjas Horváth Zsuzsa, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Eperjes Károly, Molnár Anikó, a Jászai Mari-díjas Kovács Frigyes, Ács Tamás, Papp Attila, Savanyu Gergely, Farkas Tamás és Marosszéki Tamás színművészek láthatóak.

Idén tavasszal tévéjáték is készült Ibsen művéből, amit Sopronban forgattak le Gál Tamás főszereplésével.

 

Peer Gynt

 

Henrik Ibsen, a realista norvég drámaíró Peer Gynt című darabja nagyszabású, szinte végtelenített sorban egymásra torlódó romantikus látomások egymásutánja. Megvan benne a népies jelleg, az egzotikus helyszínek által árasztott buja, vadregényes atmoszféra, s nem utolsó sorban a tizenkilencedik század egyik legizgalmasabb kérdése: a személyiség mibenlétének boncolgatása.

A drámai költemény az „örök kamasz” ember útkereséséről, önmagunk megismerésének nagy kalandjáról szól, s arról, hogy nem lehet félig megélni az élet kínálta helyzeteket, azokban teljes személyiségünkkel részt vennünk. Másképp nem érdemes.

 

Peer Gynt

 

Peer kérdései a mai kamaszok, ifjú felnőttek kérdései is: ki vagyok én, hol a helyem, s miért vagyok a világon? Élete igazából a feleslegesség tragédiája. Pedig Peer Gynt az átlagembertől eltérően nagy lehetőségekkel indult: „fényes gomb lehetett volna a világ kabátján” – gazdag fantáziája révén akár művész is válhatott volna belőle. Ám ő minden nagyszabású lehetőséget elkerült, megelégedett a középszerűséggel. S aztán a történet végén – elveszítve minden lehetőséget – arra ítéltetik, hogy a Gomböntő kanalában végezze.

A Komáromi Jókai Színházban október 15-től öt alkalommal láthatják a bérletes nézők, október 20-án pedig a Szlovák Nemzeti Színház színpadán is bemutatják a nagyszerű előadást szlovák felirattal.

 

peer-gynt01
peer-gynt02
peer-gynt03
peer-gynt04
peer-gynt05
peer-gynt06
peer-gynt07
peer-gynt08
peer-gynt09
peer-gynt10
peer-gynt11
peer-gynt12
peer-gynt13
peer-gynt14
peer-gynt15
peer-gynt16
peer-gynt17
peer-gynt18
peer-gynt19
peer-gynt20

 

EZ, ATEMPO.sk