Születésnapi koncerten köszöntötték fel a 70 éves Kovács János karmestert

"Nem én kezdeményeztem a szakítást. Az a mi Johnnynk volt" - a Beatles feloszlásáról

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának állandó karmesterét, Kovács Jánost köszöntötték koncerttel a hétvégén, aki a közelmúltban ünnepelte 70. születésnapját. Az ünnepségen az MTVA vezérigazgatója, Papp Dániel méltatta a művészt, akinek felbecsülhetetlen munkáját gondosan őrzi és közvetíti a közönségnek a közmédia.

A közelmúltban ünnepelte 70. születésnapját a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, Kovács János. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának állandó karmestere csaknem ötven éve szolgálja a magyar zenei életet, 2014 óta a Magyar Rádió Művészeti Együttesei társulatának egyik vezetője. Munkájával számos felejthetetlen hangversenyt és operaelőadást adott a közönségnek, valamint felbecsülhetetlen értékű rádiófelvételeket, amelyek immár az MTVA archívumát gazdagítják.

Papp Dániel köszöntőbeszédében hangsúlyozta: „A közmédia valamint a magyar klasszikus zene és kultúrakedvelők nemcsak előadásaiért, hanem a felvételekért is hálásak lehetnek Kovács Jánosnak.

Rendkívül sok felvétel elkészítésében működött közre, köztük kortárs zeneszerzők műveinek rögzítésében, amely példátlan munka volt és ajándék az utókor számára”

– fogalmazott az ünnepségen az MTVA vezérigazgatója. Hozzátette, Kovács János mindig képes átadni a zene iránti rajongását nemcsak a keze alatt játszó művészeknek, hanem a közönségnek is, legyen szó operáról vagy kortárs zenéről.

 

Kovács János karmester

 

A MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterméből a Bartók Rádióban élőben közvetített koncerten, – amelyet maga az ünnepelt dirigált – Reinecke D-dúr fuvolaversenyének magánszólamát a világhírű Emmauel Pahud adta elő. A műsorban elhangzott Anton Bruckner IX. szimfóniája is, amely kifejezetten a karmester kívánságára került be az ünnepi műsorba.

A művész az MTVA-tól egy egyedi tervezésű, névre szóló, porcelán karmesterpálcát kapott ajándékba.

ATEMPO.sk  / MTVA
Fotó: port.hu, MRME