A legtöbb díjat kapta az Oscar-nevezett Post Mortem a neves torontói fesztiválon

Tíz díjat kapott az Oscar-nevezett Post Mortem Torontóban

Újabb sikeres fesztiválon van túl Magyarország Oscar-nevezett filmje, Bergendy Péter Post Mortem című alkotása. A világ egyik legnevesebb horror, sci-fi, akció és kultfilmfesztiválján, a 15. Toronto After Dark Filmfesztiválon összesen tíz díjat kapott.

Több mint 1000 beküldött alkotásból választották ki a legjobbnak tartott 10 mozifilmet és 40 rövidfilmet, melyeket október 13–17. között kerültek bemutatásra A Post Mortemet az előzsűri az idei kínálat egyik legkísértetiesebb alkotásának tartotta.

Az eseményen nem zsűri, hanem a közönség dönt és ezúttal a legtöbb díjat a magyar alkotás kapta:

Legjobb film: Bronz érem
Legjobb horrorfilm
Legjobb rendező
Legjobb mellékszereplő (Hais Fruzsina)
Legjobb speciális effektusok
Legjobb hang design
Legjobb operatőr
Legjobb vágás
Legijesztőbb film
A film, amelynek leginkább látni akarjuk a folytatását

1918 fagyos telén Tomás, a fiatal vándorfotós (Klem Viktor) abból próbál megélni, hogy halottak utolsó fényképét készíti el a családjuk körében. Egy tízéves kislány (Hais Fruzsina) hívására eljut egy kis faluba, ahol szokatlanul sok munkája akad, és egyre több természetfeletti jelenséggel találkozik. A kísértetek közölni akarnak vele valamit, és ő elhatározza, hogy kideríti, mi a céljuk. De veszélyes terepen jár: minden rossz mozdulat egy új, az előzőnél is vadabb támadást vált ki.

 

 

„A horror egy olyan műfaj, amely az ember tudattalanjával foglalkozik. A tudattalanban lévő emlékek, traumák, ősi tartalmak, emberi szimbólumok, archetípusok jelennek meg. A Post Mortem is egy ilyen film, olyan erős képi és történeti elemek vannak benne, amelyek örökérvényűek. Ezek akkor hatnak igazán, ha nem feltétlenül fejtjük meg a konkrét jelentésüket. A film központi témája mindannyiunk félelme, a halál. Kíváncsiak vagyunk, mi a halál, mi van utána, van-e utána valami. A Post Mortem nézőivel megtörténhet, hogy »megbarátkoznak« e nehéz témával, és képesek lesznek talán jobban elfogadni a halált, de a film elsődleges célja a szórakoztatás” – nyilatkozta a műfaji fesztivál meghívása kapcsán Bergendy Péter rendező.

Az utómunka során a kísértetek kialakítása volt a legbonyolultabb feladat. Külalakjukra, mozgásukra számos elképzelés született; több hónapba telt, míg véglegessé váltak az árnyalakok. A kísérteteket Hellebrandt Gábor, a film kreatív producere alakította, ő mozgatta a gyerekszínészeket, és az ő mozgásait ültették át kísértetté a számítógépes szakemberek.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, 4 Magyar Mozgókép Díjjal kitüntetett horrorfilm

főszereplői Klem Viktor és Hais Fruzsina, mellettük Schell Judit, Anger Zsolt, Hámori Gabriella, Kiss Diána Magdolna, a Kossuth-díjas Ladányi Andrea és Reviczky Gábor láthatóak a vásznon.

A képekért Nagy András, a vágásért Király István, a hangért Balázs Gábor felel, a díszleteket Hujber Balázs, a jelmezeket Breckl János, a speciális maszkokat Hámori Dániel tervezte, a zenét Pacsay Attila szerezte, a vizuális trükkök készítését Benyó Zoltán irányította. A forgatókönyvíró Zánkay Piros, a történet Bergendy Péter rendező és Hellebrandt Gábor kreatív producer munkája.

A Post Mortem október 28-án kerül a magyar mozikba.

EZ, ATEMPO.sk