Szarka Tamás Madách-díjat kapott

Minden évben Madách Imre születésének évfordulója alkalmából díjakat adnák át Balassagyarmaton. Idén a Nógrád Megye Madách Imre Díjakat rendhagyó módon, a járványhelyzet miatt csak szeptemberben vehették át a kitüntettek.

Ezúttal Madách-díjas lett Szarka Tamás Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, költő, valamint a Balassi Bálint Asztaltársaság.

Szarka Tamás csaknem négy évtizede áll a színpadon. Az 1983-ban indult Ghymessel 19 albumot készített, első önálló szerzői estje 2006-ban volt a Zeneakadémián. Számos színházi felkérésre készített zenét, egészestés darabot írt Máriáról, Benyovszky Móricről, Dózsa Györgyről, ő komponálta az Üvegtigris 2. című film zenéjét. Több mint háromezer koncertet adott a világ huszonnyolc országában, koncertezett Al Di Meolával, a Harlem Gospellel is.

 

 

Az elmúlt évek alatt többek közt a kassai Thália Színház, Szvorák Katalin népdalénekes, Csáky Károly író, Jankovics Marcell rajzfilmrendező, Koltai Róbert, Pindroch Csaba, Huszti Péter, Benkő Péter színművészek is megkapták.

Madách Imre, Az ember tragédiája szerzője 1823. január 21-én született a Nógrád megyei, ma Szlovákiához tartozó Alsósztregován. Az 1964-ben, halálának 100. évfordulóján alapított díjat minden évben a Madách-kutatásban, a Madách-kultusz ápolásában, a megye kulturális és művészeti életében legeredményesebben tevékenykedőknek adják át.

EZ, ATEMPO.sk