Magyar vonósnégyes is a középdöntőben - folytatódik az idei Bartók Világverseny, nézzétek online (VIDEÓ)

Vasárnapig tart a Bartók Világverseny, ahol idén a vonósnégyes formációk mérettetnek meg a Zeneakadémia Solti termében.

A 2017-ben elindított versenysorozat hatéves ciklusokban valósul meg. A páratlan években a hangszeresek mérettetik meg magukat: először a hegedűsök, őket 2019-ben követték a zongoristák, 2021-ben pedig a vonósnégyesek. A páros években zeneszerzői verseny zajlik, mindig a következő esztendő hangszeres megmérettetésének megfelelő művekkel, és az itt győztes kompozíciók bekerülnek a repertoárba.

Az elő- és középdöntők, a döntő, valamint a díjkiosztó gálakoncert élőben követhető a Zeneakadémia Solti termében és online felületein.

A választható műveket tartalmazó lista Haydntól Ligetiig a vonósnégyes-irodalom kiemelkedő szerzeményeit tartalmazta. A repertoárban szerepel Bartók több műve, illetve a 2020-as, zeneszerzőknek megrendezett forduló díjazott alkotásai: az első helyezett, japán Okamoto Sinszuke és a különdíjas Brandenburg Ádám vonósnégyesre írt műve is.

A 24 ezer euró összdíjazású Bartók Világversenyen különdíjakat is kioszthat a nemzetközi zsűri. A grémiumban idén Kelemen Barnabás, Keller András és Rolla János hegedűművészek, valamint Tallián Tibor zenetörténész mellett a világ kamarazenei életének elismert személyiségei foglalnak helyet: Mikhail Kopelman orosz-amerikai hegedűművész; Björg Lewis norvég csellóművész, a Vertago Quartet alapító tagja; Johannes Meissl osztrák hegedűművész, a Bécsi Zeneművészeti Egyetem kamarazene-professzora és rektorhelyettese, az Artis Quartet tagja; valamint Oike Ami hegedűművész, a Tokiói Művészeti Egyetem (GEIDAI) tanára.

Az idei verseny előválogató testülete - Keller András hegedűművész és karmester, valamint a Zeneakadémia két oktatója: Falvay Attila hegedűművész, a Nemzeti Filharmonikusok koncertmestere és Kováts Péter, a Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetője - úgy döntött, hogy a jelentkező kvartettek közül a tervezett 12 helyett 15 formációt engedett tovább. Végül az élő fordulókban tizenegy kvartett vesz részt. A versenyzők Amerika, Ázsia és Európa fiatal tehetségei, köztük egy magyar együttes is bekerült az elődöntőbe. A tervezett hat kvartett helyett a nemzetközi zsűri hetet juttatott tovább a középdöntőbe.

A bécsi illetőségű Chaos String Quartet; a japán tagokból álló Quartet Integra; a salzburgi Mozarteum növendékei által létrehozott, Bécsben működő Javus Quartet; a magyar zeneakadémistákból álló Korossy Quartet; a Dán Királyi Zeneakadémián tanuló tagokból álló, koppenhágai székhelyű Novo Quartet; a belgiumi Sonoro Quartet; valamint a New York-i The Juilliard School egykori és jelenlegi diákjai alapította Unison Quartet.

A középdöntő csütörtökön 15.00 órától, illetve 19.00 órától ingyenesen látható a Solti Teremben, valamint online is.

 

https://www.youtube.com/watch?v=4biGTVRxHrE

 

https://www.youtube.com/watch?v=cpPEos7pxTs

 

EZ, ATEMPO.sk / MTI