Tortacsata és egy beszélő liba is megjelent volna a Lúdas Matyiban - kulisszatitkok a 44 éves rajzfilmről

A Fazekas Mihály azonos című művéből készült Lúdas Matyi egész estés rajzfilmet 1977-ben mutatták be a budapesti Uránia moziban. Dargay Attila alkotása hazánk második egész estés rajzfilmje volt a négy évvel korábbi János vitéz után.

A 44 éves rajzfilm sokak gyerekkori kedvence, ám a film kulisszatitkairól csak kevesen tudnak. Az M5 október 29-én, péntek este 21.00 órától újra vetíti a legendás mesét, amelynek összegyűjtöttük a legizgalmasabb érdekességeit.

 

 

Dargay Attila, Nepp József és Romhányi József parádés humorával a magyar rajzfilmek egyik kiemelkedő darabját alkották meg a Lúdas Matyival. A klasszikus Fazekas Mihály-mű időtlen története minden korosztálynak tanulságos, ugyanakkor mulatságos, grafikai világa és filmzenéje pedig igazi mestermű.

 

1. Egy baleset miatt készült el a forgatókönyv

Dargay a forgatókönyv első változatát egy baleset után kezdte el írni. Miközben a feleségének virágokat vágott egy késsel, egy rossz mozdulattal véletlenül megvágta magát, emiatt hosszú ideig nem tudott rajzolni. A kényszerpihenő alatt azonban előkészítette a Lúdas Matyi forgatókönyvét.

 

2. Csodálatos zenei betétek

A Lúdas Matyi filmzenéjét maga a rendező, Dargay Attila választotta ki, és Daróci Bárdos Tamás szerezte, aki Liszt Ferenc II. Magyar rapszódiáját hangszerelte át cigányzenei változatra.

 

3. Jankovics Marcell sokat dolgozott a rajzokon

A próbarajzolások 1975 szeptemberében kezdődtek, a háttereket december 1-jétől kezdték rajzolni, magát a filmet pedig 1976. február 1-jétől. A grafikai munka hét hónapig, szeptember 1-ig tartott, míg az utómunkálatok áthúzódtak 1977-re.

 

4. A legnépszerűbb magyar rajzfilm

Nem túlzás azt állítani, hogy a Lúdas Matyit szinte mindenki látta. Csak a mozikban két és fél millió nézője volt, a közmédia pedig időről időre műsorára tűzi a megunhatatlan filmalkotást.

 

5. Fókuszban a humor

Dargay Attila célja az volt, hogy megnevettesse a nézőket. Az első tervek szerint egy tortacsata és egy beszélő liba is megjelent volna a filmben, de később ezeket elvetették. A végleges forgatókönyvet végül kilenc változat előzte meg.

ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: MTVA Archívum