Döntőbe jutott a magyar vonósnégyes - online nézhetjük a Bartók Világverseny döntőjét, gáláját (VIDEÓ)

Szombaton a döntő, vasárnapig pedig a gála zárja a Bartók Világversenyt, ahol idén a vonósnégyes formációk mérettetnek.

A döntőben ott láthatjuk a magyar zeneakadémistákból álló Korossy Quartet is.

A 2017-ben elindított versenysorozat hatéves ciklusokban valósul meg. A páratlan években a hangszeresek mérettetik meg magukat: először a hegedűsök, őket 2019-ben követték a zongoristák, 2021-ben pedig a vonósnégyesek. A páros években zeneszerzői verseny zajlik, mindig a következő esztendő hangszeres megmérettetésének megfelelő művekkel, és az itt győztes kompozíciók bekerülnek a repertoárba.

A nemzetközi zsűriben idén Kelemen Barnabás, Keller András és Rolla János hegedűművészek, valamint Tallián Tibor zenetörténész mellett a világ kamarazenei életének elismert személyiségei foglalnak helyet: Mikhail Kopelman orosz-amerikai hegedűművész; Björg Lewis norvég csellóművész, a Vertago Quartet alapító tagja; Johannes Meissl osztrák hegedűművész, a Bécsi Zeneművészeti Egyetem kamarazene-professzora és rektorhelyettese, az Artis Quartet tagja; valamint Oike Ami hegedűművész, a Tokiói Művészeti Egyetem (GEIDAI) tanára.

A középdöntő után a zsűri a tervezettnél ismét több résztvevőt engedett tovább az október 30-i esti fináléba, így öten mutatkoznak be újra a színpadon.

A műsorban hallhatjuk majd Schubert: c-moll vonósnégyestételét, mint kötelező művet, és egy szabadon választott Bartók vonósnégyest.

Ott lesz a bécsi illetőségű Chaos String Quartet, melyben magyar művész is helyet kapott; a japán tagokból álló Quartet Integra; a magyar zeneakadémistákból álló Korossy Quartet; a belgiumi Sonoro Quartet; valamint a New York-i The Juilliard School egykori és jelenlegi diákjai alapította Unison Quartet.

A döntő szombaton 19.00 órától látható a Solti Teremben, valamint online is.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A gálára és díjátadóra másnap 19.30-tól kerül sor, amit szintén láthatunk online is.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Roni, ATEMPO.sk