Magyar művész kapta a Budapesti Nemzetközi Gitárverseny közönségdíját

A lengyel Andrzej Grygier nyerte a Budapesti Nemzetközi Gitárversenyt, Szigeti Bence lett a legjobb magyar versenyző, Ádám István közönségdíjat kapott.

Idén a jelentős számú külföldi résztvevő miatt online rendezték meg az eseményt, a mintegy húszezer euró (7,2 millió forint) összdíjazású háromfordulós versenyre 29 országból 54 fiatal művész jelentkezett, a szombati döntőben hatan mérték össze tudásukat.

A zsűri döntése alapján első helyen végzett Andrzej Grygier 2017 óta a poznani zeneakadémia hallgatója, számos lengyel ösztöndíj nyertese. Jutalma az ötezer euró (1,8 millió forint) pénzdíj mellett egy hasonló értékű Sakurai Special mestergitár volt, továbbá számos koncertmeghívás és szakmai tárgyi díj. A 2500 euróval és egy koncertgitárral járó második díjat Luis Guevara kapta Chiléből, a harmadik helyen a lengyel Marcin Kuzniar végzett, aki 1500 euró pénzdíjat és szakmai tárgyi díjakat vehetett át.

A legjobb magyar versenyzőnek Szigeti Bencét, a Zeneakadémia hallgatóját választotta a zsűri, az online közönségszavazás nyertese Ádám István, a Zeneakadémia hallgatója lett.

A verseny tizennégy tagú zsűrije nemzetközileg elismert művészekből, professzorokból állt, a grémium elnöke Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Gitárfesztivál alapító-művészeti vezetője volt.

A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny, Magyarország legrangosabb gitáros eseménye szeptemberben vette kezdetét. A rendezvényre az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Bosznia-Hercegovinából, Brazíliából, Chiléből, Costa Ricából, Csehországból, Dániából, Dél-Koreából, Franciaországból, a Fülöp-szigetekről, Horvátországból, Indonéziából, Izraelből, Japánból, Kanadából, Kolumbiából, Lengyelországból, Mexikóból, Moldovából, az Egyesült Királyságból, Németországból, Olaszországból, Oroszországból, Svájcból, Szerbiából, Thaiföldről, Ukrajnából is jelentkeztek, mellettük hat magyar gitáros volt versenyben.

A verseny fővédnöke Áder János köztársasági elnök volt, a fesztivál zárókoncertjén a Balkán két gitárlegendája, a szerb-amerikai Miroslav Tadic és az észak-macedón Vlatko Sztefanovszki adott közös koncertet.

ATEMPO.sk / MTI