Elhunyt Kármán Sándor, a világon is egyedülálló Dobmúzeum alapítója

71 éve korában elhunyt Kármán Sándor dobos, fesztiválszervező, a Magyar Jazz Szövetség oszlopos tagja, a magyar dobos társadalom egyik alapembere, a világon egyedülálló ceglédi Dobmúzeum tulajdonos igazgatója, alapítója.

Kármán Sándor 1950-ben született Cegléden. Kovács Gyulánál, a kiváló magyar dzsesszdobosnál tanult.

Az ütőhangszerek iránti érdeklődése, a jelentősebb magyar és külföldi dobkészítő cégekkel kiépített kapcsolatai vezettek el az első kiállításához, melyet 1979-ben nyitotta meg “A dob története” címmel. A második 1990-ben volt “Százéves a jazzdob, 1890-1990”. Ezután született meg az állandó kiállítás gondolata, egy múzeum létrehozásának ötlete.

Az első kiállítóhely 1992-től működött egy garázsban. Ezután kért és kapott segítséget a ceglédi önkormányzattól egy városközpontban, a Szabadság téren lévő ingatlan formájában, ahol 2000 novembere óta működik a ceglédi Dobmúzeum.

A múzeumban négy földrészről gyűjtötték össze a kiállítási anyagot, melyek a könnyűzene, a jazz és a klasszikus zene ütőhangszereinek fejlődését mutatják be 1900-tól napjainkig.

A gyűjteményben olyan ritkaságok találhatók, mint Peter Erskin amerikai jazzdobos hangszerkiállítása.

 

 

A zenész és gyűjtő egész élete a dob körül forgott. Egy éve jelent meg új könyve, Életem ritmusa címmel csodás illusztrációkkal, érdekes történetekkel.

A közelmúltban kapta meg Magyar Jazz Szövetség Pernye András-díját.

Korábban Kármán Sándor munkájának elismeréséért megkapta a Magyar Hangszerszövetség elismerő oklevelét, a Bányai Lajos által alapított Pro Ritmo aranymedált, Cegléd város Gubody Ferenc díját, és a városvédők Együtt a városért érmét, a regionális Prima díjat és a Czigle-láncot.

ATEMPO.sk / cegledipanorama.hu