Filmmel búcsúzik a rajongóktól Tina Turner – mozikban a dokumentumfilm

Személyes hangvételű dokumentumfilm készült Tina Turnerről. Az aktív koncertezéstől néhány évvel ezelőtt visszavonult énekes, a rockzene királynője a Tina című alkotással búcsúzik rajongóitól. Az idei Berlinalén debütált film november 4-től látható a magyarországi mozikban.

Az amerikai életrajzi filmet, amely végigtekint Tina Turner több mint öt évtizeden átívelő pályafutásán, egy Oscar-díjas rendezőpáros, Daniel Lindsay és TJ Martin jegyzi.

Tina Turner most először járult hozzá, hogy magándokumentumait és archívumát is felhasználják egy alkotáshoz.

Az Anna Mae Bullock néven született énekes tizennyolc évesen csatlakozott vokalistaként a gitáros Ike Turner együtteséhez, amelyben frontember lett és a zenekarvezető felesége. A formáció számos dala lett sláger, zenés-táncos koncertshow-juk óriási sikert aratott. A pár kapcsolata azonban megromlott, a drogok és az ital hatására agresszívvá váló Ike kizsákmányolta és testileg-lelkileg bántalmazta feleségét. Tina Turner 1976-ig tűrte ezt, akkor egy turné közepén szökött meg és hagyta ott férjét és a zenekart.

 

Tina Turner

 

Az énekes mindent hátrahagyott, csak a nevét vitte tovább, és üres zsebbel, a nulláról próbálta újraépíteni karrierjét. Fájdalmas múltjáról 1981-ben beszélt először nyilvánosan, a People magazinnak adott interjúban - ennek hangfelvétele jelentős szerepet kapott a filmben is.

Szólóban Tina Turner a rocktól a diszkóig sok mindent kipróbált, és miközben az amerikai zenei szakma már leírta, 1984-ben a rocktörténet egyik legnagyszerűbb visszatérésével a slágerlisták élére ugrott. Londonban készült, Private Dancer című lemezéből 12 millió példány kelt el, négy Grammy-díjat kapott érte, a What's Love Got to Do with It című dallal az akkor 45 éves Tina Turner a slágerlista élére ugrott Amerikában.

 

 

A világsztárrá vált énekes teltházas arénakoncertek főszereplője volt, lemezei milliós példányszámban keltek el. A kilencvenes évektől ritkábban lépett fel, énekesnői pályafutásának 50 éves jubileumán tartott turnéja 2008-ban az évad legsikeresebb koncertkörútja lett. Férjével, Erwin Bach német producerrel több mint húsz éve él együtt Svájcban.

Lemezeiből több mint 200 millió fogyott világszerte, az ő koncertjeire váltották eddig a legtöbb jegyet, néhány héttel ezelőtt beiktatták a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. Az életét feldolgozó Tina - The Tina Turner Musicalt a Broadway-n mutatták be 2019-ben. A film ennek a díszelőadásnak a képsoraival zárul.

A Tina című film eredeti nyelven, magyar felirattal látható a mozikban.

 

Tina Turner

 

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Pannonia Entertainment