Idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját a Magyarság Háza

Idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját a Magyarság Háza

A Magyarság Háza idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. A jubileumot kulturális fesztivál, az intézmény történetét bemutató kiállítás és képeskönyv, valamint a magyar diaszpóra képzőművészeinek válogatott alkotásaiból összeállított tárlat teszi emlékezetessé.

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza ügyvezetője elmondta: november 15-én ünneplik a magyar szórvány napját.

Az ünnep előestéjén, 14-én a felvidéki Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes mutatja be a tavalyi évben készült Trianon (123aNON) című táncjátékát, amely a trianoni határ által kettészakított település történetét mutatja be, Fitos Dezső és Kocsis Enikő rendezésében. A következő napon azokra a közösségekre irányítják a figyelmet, akik a magyar identitás megtartásának szempontjából a legveszélyeztetettebb helyzetben vannak.

Az évfordulót ünnepelve október elején a borsi Rákóczi-kastélyban, Felvidéken négynapos kulturális fesztivált rendeztek. Fontos volt számukra, hogy kimozduljon a Magyarság Háza Magyarországról, és éppen egy szórvány lakosság által lakott területre vigyék el a programokat, hogy megmutassák a magyar kultúra gazdagságát - hangsúlyozta.

Elmondta: az idén júniusban a 10. évforduló alkalmából a diaszpóra képzőművészeinek meghirdetett pályázatukra mintegy 300 pályamű érkezett be. Csaknem 40 alkotó munkáját választották ki a kiállításra. A tárlat első állomása Innsbruck, ahol pénteken nyílik meg a tárlat, amely ezt követően világkörüli turnéra indul.

Mint mondta, idén decemberben mutatják be azt a képeskönyvet, amelyben több száz, az elmúlt tíz évből származó fotó jeleníti meg a Magyarság Háza tevékenységének legizgalmasabb pillanatait.

A Magyarság Háza ügyvezetője elmondta: küldetésük, hogy erős kapcsolatokat építsenek magyar és magyar között, az elmúlt tíz évben nem változott, azonban tevékenységükben kitágult a tér, a világ számos pontjára eljutnak rendezvényeikkel, amelyek száma egyre gyarapodik.

Céljuk, hogy amint a Kárpát-medencében már kialakult egyfajta hálózat a rendezvényeik során, ugyanúgy szoros kapcsolatok jöjjenek létre, erősödjenek tovább a diaszpóra magyar közösségeivel is. Kiemelte: jelenleg is több száz partnerük van a határon túl, és több ezer mindazok száma, akik felléptek a Magyarság Háza rendezvényein.

ATEMPO.sk / MTI