A tizenötödik: Tavasszal mutatják be Derzsi György és Meskó Zsolt musicaljét a Madách Színházban – összeállt a szereplőgárda (VIDEÓ)

A tizenötödik címmel mutat be történelmi musicalt a Madách Színház tavasszal; a friss Harmónia-díjas Derzsi György és Meskó Zsolt darabját, a III. Madách Musical Pályázat győztes művét Szirtes Tamás rendezésében láthatja a közönség.

A Madách Színház 2022. április 22-23-24-én mutatja be a tizenötödik aradi vértanúról, Kazinczy Lajosról szóló darabot, amelynek címszerepét hármas szereposztásban Borbély Richárd, Jenővári Miklós és Solti Ádám alakítja.

 

A tizenötödik musical

 

Az új magyar musical az 1848-49-es szabadságharc korát idézi meg, a darabban a kor magyar dallamvilága keveredik XXI. századi zenei formákkal. Az alkotás 52 pályamű közül nyerte el a musical pályázat első díját - hangzott el a színház sajtótájékoztatóján.

Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója kiemelte: a musical pályázat győztesének lenni rangos elismeréssé vált, a korábbi győztesek a Madách Színház repertoárjának darabjai és az ország számos színházában láthatók.

 

A tizenötödik musical

 

Hozzátette: A tizenötödik című darab is különleges hangvételű musical, a zene furcsa kombinációja a hiphop-, rap-stílusnak és a nagyívű musical éneklésnek, köszönhetően Derzsi Györgynek. A darab maga is különleges, egy kevéssé ismert személyről, Kazinczy Lajosról, a nyelvújító Kazinczy Ferenc fiáról szól, aki a tizenötödik aradi vértanú volt.

 

{facebook}https://www.facebook.com/madachszinhaz/videos/170820648599357/{/facebook}

 

Kiemelte: a szerzők leleménye, hogy megtaláltak egy igazi modern hőst, akit az adott szituáció tett hőssé. Az ő történetét mutatja be a darab, amely hazaszeretetről, az ember sorsának vállalásáról szól, számos olyan modern kérdésről, amelyet magyar történelmi köntösben még nem mondtak el.

Rap is lesz a Kazinczy-musicalben – Derzsi György nem a díjakért alkot

A tizenötödik középpontjában a hétköznapi ember áll, aki sodródik a történelem viharában, az apai örökség árnyékában, a beteljesületlen szerelem bánatában. A szerelmes, bohém, szegény és céltalan ifjúból a szabadságharc hőse lesz.

 

A tizenötödik musical

 

Meskó Zsolt elmondta: 14 éves korában olvasta Pásztor Emil A tizenötödik aradi vértanú című, Kazinczy Lajosról szóló kötetet, öt évvel ezelőtt merült fel benne az ötlet, hogy a témából szövegkönyvet írjon. Kocsák Tibor zenei vezető kiemelte: attól sikeres és friss egy musical, ha napjaink modern zenei világa belekerül. A hiphop, a rap a fiatalokat szólítja meg. Mint mondta, Derzsi György zenéjében érzi azt a drámát, mesélő kedvet, zenei építkezést, amely érdekes, modern, korszerű musicalt hozott létre.

 

{facebook}https://www.facebook.com/madachszinhaz/videos/1329296987499501{/facebook}

 

A klasszikus témát modern zenei világgal bemutató előadás díszlet- és animációtervezője Vízvárdi András, jelmeztervezője Rományi Nóra, a játékmester Valcz Péter. A produkció zeneszerzője Derzsi György, zenei vezetője Kocsák Tibor, koreográfusa Tihanyi Ákos.

 

A tizenötödik musical

 

A címszerepet, Kazinczyt hármas szereposztásban alakító Borbély Richárd, Jenővári Miklós és Solti Ádám mellett Baranyai Annamária, Détár Enikő, Gallusz Nikolett, Kecskés Tímea, Ladinek Judit, Miller Zoltán, Posta Victor, Sánta László, Gubik Petra és Simon Boglárka szerepel az előadásban.

 

{facebook}https://www.facebook.com/madachszinhaz/videos/1832458190297969{/facebook}

 

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Madách Színház