Frankl Péter zongoraművész Pro Cultura Hungarica díjat vett át

Frankl Péter zongoraművész Pro Cultura Hungarica díjat vett át

Pro Cultura Hungarica díjat vett át Frank Péter Londonban élő nemzetközi hírű zongoraművész Budapesten. A Pro Cultura Hungarica díj a magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetésében és terjesztésében, valamint a magyar nemzet és más nemzetek kulturális kapcsolatainak gazdagításában elévülhetetlen érdemeket szerzett magyar és külföldi állampolgárok részére adományozható. Idén a másik díjazott a 90 éves Takács András gömöri néptáncgyűjtő, koreográfus.

"Emelkedett érzés azokat a művészeket köszönteni, akik Magyarországon nőttek fel, a magyar kultúra gyökereiből táplálkoztak, majd eljutottak a nagyvilágba, hozzátettek értékeket az egész emberiség kultúrájához, egyúttal terjesztették a magyar nemzet, kultúra, zeneművészet jó hírét" - hangsúlyozta Kásler Miklós a díjátadón.

Hozzátette: a díjazott egész életével, pályafutásával méltónak bizonyult a magyar zenei tradíciókhoz, amely mások mellett Lisztet, Kodályt vagy Bartókot adta a világ zeneirodalmának.

Az indoklás szerint Frankl Péter zongoraművész páratlanul gazdag életművével jelentősen hozzájárult nemzetközi zenekultúránk mélyebb megismertetéséhez a világban. A világjáró művész hangversenyeivel, mesterkurzusaival és zenei felvételeivel jelentősen hozzájárult hazánk jó hírnevének öregbítéséhez a komolyzenei életben.

"Világéletemben arra törekedtem külföldön, hogy a magyar kultúrát terjesszem. Leginkább arra vagyok büszke, hogy Bartók műveit, mindhárom zongoraversenyét világszerte nagyzenekarokkal, híres karmesterekkel, köztük sok magyarral adhattam elő" - mondta a Pro Cultura Hungarica díj átvételét követően a zongoraművész.

Mint kifejtette, Dohnányi, Kodály, Szöllősy András, Kurtág György műveit is népszerűsítette, lemezre vette, és hálás, hogy Magyarország ezt elismerte, korábban tiszti- és középkereszttel, valamint Liszt-díjjal.

 

Frankl Péter

 

A Pro Cultura Hungarica díj a magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetésében és terjesztésében, valamint a magyar nemzet és más nemzetek kulturális kapcsolatainak gazdagításában elévülhetetlen érdemeket szerzett magyar és külföldi állampolgárok részére adományozható.

Frankl Péter 1935-ben született Budapesten. Tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián végezte Hernádi Lajos, Kodály Zoltán, Weiner Leó növendékeként. 1958-ban emigrált Magyarországról és 1961 óta Londonban él. Az ötvenes évek végén több nemzetközi versenyen aratott győzelmet, első díjat nyert Párizsban, Münchenben és Rio de Janeiroban.

Nemzetköri karrierje a hatvanas években indult. 1962-ben debütált Londonban, 1967-ben New Yorkban is bemutatkozott a Széll György által vezényelt Cleveland Orchestrával.

A Frankl-Pauk-Kirschbaum Trió huszonnyolc évig működött nagy sikerrel világszerte. Rendszeresen kamarazenéltek kiváló szólistákkal, valamint olyan neves vonósnégyesekkel, mint az Amadeus, a Fine Arts, a Lindsay, a Guarneri, a Borogyin, a Tokyo, a Vermeer, a Brentano, a Bartók, a Takács és a Keller Kvartett.

 

 

Gyakran tart mesterkurzusokat Európában, az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten, számos nemzetközi verseny zsűrijében vesz részt. Lemezre vette Debussy és Schumann valamennyi zongoraművét, Chopin, Schubert, Bartók szóló műveit, Mozart, Brahms, Mendelssohn, Schumann és Chopin versenyműveit, Mozart, Brahms, Schubert, Schumann, Dvorak, Dohnányi, Martinu és Bartók kamaraműveit. A kilencvenes években jelent meg Magyar Antalógia címmel az a felvétel, amelyen Bartók, Kodály, Weiner és Kurtág darabjain kívül Szőllősy András Paesaggio con morti című, Frankl Péternek dedikált műve is szerepel.

1987 óta az Egyesült Államokbeli Yale Egyetem professzora, ahol 2015-ben, nyolcvanadik születésnapja alkalmából Stoeckel Awarddal tüntették ki. A budapesti Liszt Ferenc Egyetem tiszteletbeli tanára.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTI, music.yale.edu