Rendhagyó módon zajlott az országos színjátszó fesztivál – itt a végeredmény

Hétvégén rendezték meg a XXII. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivált Szepsiben és Jászón. Az esemény rendhagyóra sikeredett, hisz az előadások nagy részét felvételről láthatta a zsűri, csak két csoport vállalta a fellépést a helyszínen a kialakult járványhelyzet miatt.

A négy nap alatt végül hét csoport mutatkozott be a szakmai zsűri előtt, melynek összetétele szintén változott a vírushelyzet miatt. Havasi Péter kassai újságíró, rendező, a Pinceszínpad alapítója mellé ezúttal a kassai Thália Színházból érkezett erősítés, Varga Anikó és Szabadi Emőke színésznők személyében.

 

A díjazottak:

A fesztivál fődíja: Apropó Kisszínpad (Fülek) - Remixált Remikszáth, Rendezte: Szvorák Zsuzsa
A fesztivál nívódíja: Tsízió Diákszínpad (Galánta) - Jézus Krisztus Szupersztár

A legjobb rendezés díja: Nagy Imre (Párkányi Színkör)
A legjobb férfi alakítás díja: Demko András (Vár-lak, Torna)
A legjobb női alakítás díja: Krompasky Marianna (Vár-lak, Torna)

A zsűri különdíja: MEG+oldhatatlan egyenletek (Komárom)
A legígéretesebb tehetség díja – Németh Péter-díj: Berényi Kristóf (Tsízió Diákszínpad, Galánta)

A Lakoma szerkesztőségének díja: MEG+oldhatatlan egyenletek (Komárom)
A Csemadok Kassa-környéke Területi Választmányának díja: Vár-lak (Torna)
Jászó község polgármesterének díja: Bódvavendégi Hagyományőrző Csoport

Az Egressy Béni Fesztivál-díjat az idén 65 éves Srejner Tibor, a diószegi Hahota színjátszó csoport alapítója kapta. „Tevékenysége, pályafutása hosszú évek óta példamutató minden kultúrát szerető, hagyományt őrző, azt a fiatal nemzedéknek továbbadó magyar ember, minden Csemadokos számára” - hangzott el méltatásában.

 

Dióhéjban a fesztiválról

A fesztivál megteremtésének alapgondolata az volt, hogy a falusi színjátszó csoportoknak is teremtsenek országos fórumot, lehetőséget arra, hogy megmutathassák a színházi szakmának és az érdeklődő közönségnek a falusi színjátszás színvonalát, erejét, versenyképességét. Az első fesztivált 1999-ben rendezték Királyhelmecen, és bár szakmailag izgalmas kezdeményezésnek bizonyult, a vendéglátó város szervezési hiányosságai miatt mégis kudarcnak tekinthető. A következő évben Szepsi kapott bizalmat, azzal az előre megszabott feltétellel, hogy ha a szervezők itt sem tudnak megfelelni az elvárásoknak, a következő éven Rozsnyón vagy Nagykaposon kell próbálkozni.

Erre azonban már nem került sor, Szepsi és a közeli Buzita sajátjának fogadta, mi több, a magyar színjátszás egyik, a városhoz kötődő személyiségéről, Egressy Béniről nevezte el a fesztivált. A rendezvény mára a szlovákiai magyar amatőr színjátszó mozgalom rangos, számon tartott és a résztvevők számára presztízst jelentő fesztiváljává nőtte ki magát, idősebb testvére, a komáromi Jókai Napok mellett.

Roni, ATEMPO.sk / Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál