Öten már a Virtuózok V4+ döntőjében (+ a teljes adás videója)

Öten már a Virtuózok V4+ döntőjében (+ a teljes adás videója)

Rendkívüli előadások, elképesztő tehetségek, szórakoztató, meglepő és megható pillanatok – ezekben részesülhettek péntek este a Duna Televízió nézői, hiszen a Virtuózok V4+ első nemzetközi elődöntőjében tíz ámulatba ejtő produkciót láthattak. Bemutatkozott a négy magyar induló közül kettő, Kádár Viktória zongorista és Oláh Vilmos gitáros, akit Plácido Domingo egy különleges fellépésre is invitált a Real Madrid új stadionjába. Hogy kik jutottak tovább az első elődöntőből és hogy miként került Queen sláger egy klasszikus zenei tehetségkutatóba, ez is kiderült.

A Virtuózok V4 + nemzetközi versenyének két házigazdája Ida Nowakowska lengyel színésznő-műsorvezető és a népszerű német műsorvezető, Thomas Gottschalk köszöntötte öt ország nézőit pénteken este, hiszen a résztvevő országok mindegyikében egyszerre sugározzák a klasszikus zenei tehetségkutató elődöntőit és a döntőt is.

Öt ország húsz ifjú tehetsége került a Virtuózok V4+ nemzetközi mezőnyébe, amelynek első elődöntőjében Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Horvátország négy-négy ifjú művésze közül kettő-kettő mutatkozott be a nemzetközi zsűri előtt.

A résztvevő országok zenei szaktekintélyei,
Alicja Węgorzewska lengyel operaénekes,
Peter Valentovič szlovák karmester,
Gabriela Boháčová cseh művészeti igazgató,
valamint Petar Čulić horvát gitárművész,
illetve a magyar zsűritag Miklósa Erika Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán operaénekes értékelte az előadásokat.

Az egyszemélyes "szuperzsűri" szerepét Maestro Plácido Domingo világhírű operaénekes, karmester tölti be.

A péntek esti első nemzetközi elődöntőben a nézők megismerhették mind a tíz indulót, bepillanthattak úgy a magánéletükbe, mint a felkészülésükbe. Megismerhették motivációikat és persze elmerülhettek csodálatos játékukban is.

Ebben az elődöntőben mutatkozott be a 12 éves zongorista, Kádár Viktória és a 18 éves gitárvirtuóz Oláh Vilmos is hazánkból. Kádár Viktória még Thomas Gottschalkkal is zongorához ülhetett, sőt Plácido Domingo is kifejezte, örömmel játszana vele ő is négykezest. Oláh Vilmos pedig a méltató szavak mellett egy rendkívüli invitálást is kapott a Maestrótól, aki a magyar tehetséghez hasonlóan Real Madrid drukker. „A stadionjukat, a Bernabéut éppen felújítják, a tervek szerint legkésőbb jövő nyáron megnyitják. Remélem eljössz majd egyszer és adsz ott egy koncertet. Örülnék, ha eljönnél hozzánk” – mondta Plácido Domingo.

A Szlovákiát képviselő versenyzők közül Francesco Machats énekes és Miriam Minková mutatkozott be a péntek esti műsorban.

A zsűrinek azonban ezen az estén döntenie is kellett, az országokat képviselő két fiatal közül ugyanis csak egyet juttathattak tovább a döntőbe. Magyarországot a Virtuózok V4+ december 17-ei döntőjében Oláh Vilmos képviselheti.

Érett előadásmód, komoly darabválasztás, megannyi érzelem! A 16 éves Miriam Minková Mendelssohn: E-moll hegedűverseny, op. 64 1. tételét játszva jutott tovább a döntőbe és képviseli ott Szlovákiát.

Csehországból Martin Sadílek (16, hárfa), Horváthországból Ivan Petrović-Poljak (16, zongora), Lengyelországból pedig Milosz Bachonko (11, harmonika) lett a továbbjutó.

Hogy mellettük ki lesz a másik döntős az adott országból, az a következő nemzetközi elődöntőn kiderül, december 10-én 20.35-től a Duna Televízión.

 

A Virtuózok V4 + első nemzetközi elődöntője, amelyből kiderül, miért szólalt meg egy Queen dal a műsorban és persze megismerhető a többi nemzet továbbjutója is itt nézhető meg:

 

 

EZ, ATEMPO.sk / MTVA
Fotó, Videó: Virtuózok