Több mint kétszáz karácsonyi film készült idén

Több mint kétszáz karácsonyi film készült idén

Rekordszámú, több mint 200 új karácsonyi mozifilm és televíziós produkció készült idén. Az imdb.com nemzetközi filmes adatbázis szerint 2016-ban csupán ennek fele, 2011-ben pedig negyede született.

A BBC hírportáljának cikke szerint ez jórész annak köszönhető, hogy a tévécsatornák és steramingszolgáltatók rájöttek: a karácsonyi produkciók sok nézőt ültetnek a készülékek elé.

A karácsonyi filmek mindig is népszerűek voltak, a Reszkessetek, betörők, az Igazából szerelem és Az élet csodaszép című klasszikusokat nem tudja megunni a közönség az ünnepek közeledtével.

 

 

A 2021-es rekord magyarázatához azonban az is hozzátartozik, hogy 2009-ben a Hallmark amerikai kábeltévécsatorna úgy döntött, hogy karácsonyra külön programot indít nézőinek. Az első karácsonyi visszaszámlálás alatt négy saját gyártású produkciót mutattak be, melyek rekordszámú nézőt vonzottak. Idén a visszaszámlálás még korábban, már október 22-én elkezdődött, és 42 új karácsonyi filmet tartalmaz.

A rivális Lifetime tévécsatorna is felvette a kesztyűt, és ebben az évben már 35 saját karácsonyi produkciót ajánl kínálatában a nézőknek.

A streamingszolgáltatók szintén komolyan veszik a kihívást: a Netflix tucatnyi saját filmet kínál karácsonyi választékában olyan sztárokkal, mint John Cleese, Kelsey Grammar és Brooke Shields.

 

 

Az imdb.com adatbázis csak a címükben a "karácsony" szót tartalmazó produkciókat számolta össze, de a karácsonyról szóló filmek ennél sokkal szélesebb mezőnyt takarnak. Az idei szezonban látható Keira Knightley főszereplésével a Silent Night című fekete komédia vagy a Boxing Day című film is, a produkciót jegyző író-rendező-színész Aml Ameen romantikus vígjátéka.

Idén megszületett az első magyar karácsonyi mozifilm is. Tiszeker Dániel rendezésében, Ötvös András főszereplésével már játsszák a mozik a Nagykarácsony című filmet.

 

 

Roni, ATEMPO.sk / MTI