Ma van a Magyar Kórusok Napja – ismét online programokkal ünnepelhetünk

Ma van a Magyar Kórusok Napja – ismét online programokkal ünnepelhetünk

Idén ismét jelentkezik a Magyar Kórusok Napja programsorozat, ezúttal online és hagyományos formában is lehetett csatlakozni a rendezvényhez.

2020-ban rendhagyó módon, az online térben ünnepeltük a magyar kórusokat. Az akkor kényszer szülte megoldás azonban olyan lelkes fogadtatásra talált, hogy A KÓTA úgy döntött megtartják ezt a formátumot is. December 16-án és 17-én így ismét több órás műsorfolyamot terveznek beszélgetésekkel, zenei összeállításokkal.

A Magyar Kórusok Napját már 1991 óta ünnepli a KÓTA (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége) Kodály Zoltán születésnapjához igazodva.

Eleinte a Zeneakadémián tartottak hangversenyt, majd 2017 óta a felhívást kibővítették, és a kórusok a saját szervezésű eseményeiket nevezhették be a sorozatba, illetve évente egy-egy nagyobb rendezvényre is sor került valamelyik vidéki nagyvárosban. 2020 adventjére sajnos nem tudtak az énekkarok igazi koncerttel készülni – hiszen próbálni sem volt lehetséges a járványhelyzet miatt, erre válaszul született meg az online forma, melynek ötletgazdája Bognár László, az 5. Szólam Alapítvány elnöke. Idén pedig kombinálják a korábbi gyakorlatokat.

 

Magyar Kórusok Napja

 

Az online műsorfolyamba az alábbi négy kategóriában lehetett jelentkezni:

• Kodály Zoltán kórusművei vagy Kodály gyűjtötte népdalok
• adventi/karácsonyi darabok
• kortárs kóruszene
• “kedvencek” - együttesetek legszívesebben énekelt darabjai

A felhívásra idén 61 együttes küldött be videót, a beérkezett felvételeket a KÓTA online műsorfolyamában mutatják be a Facebookon, illetve a műsor utólag megtekinthető lesz a KÓTA YouTube csatornáján is. A műsorfolyamot beszélgetések színesítik a kórusélet különböző szereplőinek részvételével. A riportokat Bognár László készíti, aki vendégeivel az ifjúsági kórusmunka témakörét járja körül az idén.

Pénteken 17 órától pedig egy különleges premierre is sor kerül: Párkai István tanár úrról készített a KÓTA egy életmű-beszélgetést, melyet most mutatunk be a közönségnek.

 

 

Program

December 16. (csütörtök)

18.00 Megnyitó (Kocsis-Holper Zoltán)
19.30 Zenepedagógusok (Szőnyiné Lobmayer Margit, Szeimann Zsuzsanna, Besse Attila)
21.00 Kórustagok (Baranyi Ádám – Miskolc, Nemzeti Ifjúsági Kórus; Kovács Csilla – Szeged, SZTE Bartók Béla Művészeti Kar Vegyeskara; Rénes Anna – Debrecen, Lautitia Kóruscsalád)

 

December 17. (péntek)

17.00 Nagyjaink I. filmvetítés (a KÓTA életmű-beszélgetése prof. Párkai Istvánnal)
18.30 Innovátorok (Halas Dóra, Hetei-Bakó Benedek, Tőri Csaba)
20.00 Patrónusok (Hazai Eszter, Sassné Berényi Eszter)

 

ITT NÉZD ONLINE

 

Emellett azok a kórusok, akiknek van lehetőségük biztonságosnak ítélt körülmények között adventi koncertet rendezni december 10. és 19. között, beküldhették azt a sorozatba.

Meg tud valósulni december 17-én a nagyrendezvény is, melyet ebben az évben Debrecen városa és a Hajdú-Bihari Zenei Egyesület fogadott be. Fellép a Kölcsey Ferenc Gyakorló Általános Iskola Kicsinyek Kórusa (vezényel Vad Péter Zsigmond), a Lautitia Gyermekkar (vezényel Nemes József), a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar Vegyeskara (vezényel Gábor Kovács) és a Kodály Kórus Debrecen (vezényel Kocsis-Holper Zoltán).

ATEMPO.sk
Fotó: Kürti Zsolt