Marimba, zongora, hegedű, harmonika - eldőlt, kik nyerték 2021-ben a Virtuózok V4+ tehetségkutatót (GALÉRIA, VIDEÓ)

A műsor emblémája is lehetne Miklósa Erika szerint Braun Áron, a fiatal tehetség, aki játékával olyannyira elvarázsolta a Virtuózok V4+ nemzetközi zsűrijét a döntőben, hogy ő lett a tehetségkutató magyarországi győztese. A Szlovákiát képviselő Ryan Martin Bradshaw produkciója után a zsűri ismét állva tapsolt.

A péntek esti fináléban öt ország, tíz fiatal tehetségének szenzációs előadásai mellett, a zsűriszerepben látható HAUSER játékát is élvezhették a nézők, a horvát csellista a Keresztapa filmzenéjét adta elő.

„Nehéz időket élünk, de a zene győzedelmeskedik minden probléma felett és ti boldoggá teszitek majd az embereket, mikor játszatok nekik” – így méltatta Maestro Plácido Domingo a csodálatos komolyzenei karrier előtt álló fiatal tehetségeket a Virtuózok V4+ döntőjében.

Öt ország több száz jelentkezője közül tízen jutottak be a fináléba, amelyet péntek este követhettek egy időben a résztvevő országok nézői. A klasszikus zene jövőjét jelentő ifjú muzsikusok lenyűgözték a nemzetközi zsűrit virtuóz technikájukkal. A szuperzsűri székébe a döntőre visszatért Plácido Domingo világhírű operaénekes-karmester is, míg a korábbi horvát ítész helyét a világhírű csellista, HAUSER vette át. A művész, aki az eredményhirdetés előtt fellépett a műsorban, úgy gondolja, a klasszikus zene minden más műfajra hatással volt, a rock és popzenét is beleértve.

 

Virtuózok

 

Ezt be is bizonyították a visegrádi országok és Horvátország fiataljai, akik között volt, aki érzelmes hegedűjátékával, mesteri hárfa előadásával, vagy varázslatos zongorajátékával váltott ki ovációt a zsűriből. A két fiatal magyar induló tehetsége előtt is elismeréssel adóztak a szaktekintélyek, Oláh Vilmost virtuóz gitárjátéka mellett részletekre is ügyelő színpadi megjelenéséért, hipnotikus kisugárzásáért is dicsérték.

A marimbázó Braun Áron a döntőben is megmutatta, hogy több hangszeren is képes játszani, az előadott Mozart mű pedig olyan meggyőző volt, hogy őt választották a magyarországi nyertesnek.

„Neked köszönhetően most sok millió ember érzi úgy, hogy közel áll hozzá a klasszikus zene” – méltatta Miklósa Erika a Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán operaénekes Braun Áron előadását, amelyen szerinte még Mozart is mosolygott az égből. Véleményét HAUSER is osztotta, aki szerint Mozart saját korának rocksztárja volt.

A 14 éves szlovák Ryan Martin Bradshaw olyan nagy tehetség, amelyből százévente egy, ha születik. Nem csoda, hogy a zsűri ezt a produkcióját is állva tapsolta meg.

 

 

virtuozok2021-donto01
virtuozok2021-donto02
virtuozok2021-donto03
virtuozok2021-donto04
virtuozok2021-donto05
virtuozok2021-donto06
virtuozok2021-donto07
virtuozok2021-donto08
virtuozok2021-donto09
virtuozok2021-donto11
virtuozok2021-donto12
virtuozok2021-donto13
virtuozok2021-donto14
virtuozok2021-donto15
virtuozok2021-donto16
virtuozok2021-donto17
virtuozok2021-donto18

 

Az öt győztes, akik a zsűri döntése alapján a legjobbnak bizonyultak a Virtuózok V4+ 2021-es évadában:

Braun Áron (13, marimba) Magyarországról,
Ryan Martin Bradshaw (14, zongora) Szlovákiából,
Ivan Petrović-Poljak (16, zongora) Horvátországból,
Daniel Matejča (16, hegedű) Csehországból,
Miłosz Bachonko (11, harmonika) Lengyelországból.

 

 

EZ, ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: Kaszner Nikolett - Virtuózok, MTI