Gyöngyösi Zoltán kapta a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt

Gyöngyösi Zoltán kapta a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt

A Vígszínház társulatának titkos szavazása alapján 2021-ben Gyöngyösi Zoltán kapta a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt. A díjat a színház bármely művésze megkaphatja, akár többször is, az adott naptári év során nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményéért.

A Ruttkai Éva-emlékgyűrűt a színésznő lánya, Gábor Júlia 1986-ban alapította édesanyja, a Kossuth-díjas színésznő emlékére, és annak a művésznek jár, aki abban az évben a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtotta. Ennek az elismerésnek különleges rangja van a vígszínházi díjak között, mert ezt nem egy zsűri ítéli oda, hanem a társulat titkosan szavaz az általuk legjobbnak ítélt kollégára.

Idén Gyöngyösi Zoltánnak a Szerelmek városa című előadásban nyújtott alakítását ismerte el az emlékgyűrűvel a színház társulata. A fiatal művész a produkció főszereplőjeként érzékeny játékával, finom gesztusaival és lenyűgöző mozgáskészségével varázsolja el a közönséget. „Amit Gyöngyösi Zoltán a pantomimes Báptisztként csinál, az egészen elképesztő” – emelték ki az egyik kritikában. Az elismerést Gábor Júlia férje, Szigethy Gábor színháztörténész adta át a Vígszínház színpadán Az öreg hölgy látogatása című előadás után.

 

Gyöngyösi Zoltán

 

Gyöngyösi Zoltán 1991-ben született Debrecenben. 2012-ben az Ady Endre Gimnáziumban érettségizett, majd 2017-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett diplomát. A 2017-2018-as évadot a Szegedi Nemzeti Színházban töltötte. 2018-ban csatlakozott a Sztalker Csoporthoz, szintén ebben az évben lett a Vígszínház tagja. Játszik Shakespeare Lóvátett lovagok című komédiájában, a Kinek az ég alatt már senkije sincsen című előadásban több szerepben is kiváló alakítást nyújt, ahogy A diktátorban is bravúros ügyességgel formál meg több karaktert. Akrobatikus képességeit Horváth Csaba Baal-rendezésében kamatoztatta, a Liliomban pedig magával ragadó volt az Első detektív szerepében. A nagy Gatsby-ben megrendítő hitelességgel jeleníti meg George Wilson sorsát, egy kisember tragédiáját, míg A Nyugat császárában szeretetreméltó esetlenséggel és humorral ábrázolja a főhősnő kikosarazott kérőjét. Alakításával 2020-ban elnyerte „A kiscsillag is csillag” díjat. Tehetségét 2021-ben Junior Prima Díjjal ismerték el.

 

Gyöngyösi Zoltán

 

A színésznő aláírásával díszített Ruttkai Éva-emlékgyűrűvel elsőként – 1987-ben – Tordy Gézát jutalmazta a társulat. Az évek során ugyanebben az elismerésben részesült még Darvas Iván, Pap Vera, Gálffi László, Kaszás Attila, Eszenyi Enikő, Lukács Sándor, Tábori Nóra, Jánoskúti Márta, Kútvölgyi Erzsébet, Igó Éva, Börcsök Enikő, Alföldi Róbert, Hajdu István, Csőre Gábor, Harkányi Endre, Rajhona Ádám, Danis Lídia, Epres Attila, Reviczky Gábor, Hegyi Barbara, Venczel Vera, Bata Éva, Fesztbaum Béla, Csőre Gábor, Péter Kata, Wunderlich József, ifj. Vidnyánszky Attila, Szilágyi Csenge és Kern András.

ATEMPO.sk