2021-ben is megválasztották az Év Szavát

A család kifejezést választotta idén az Év szavának a közmédia. Az anyanyelvi kultúra ápolására létrehozott Montágh Testület indoklása szerint az összetartozást kifejező szó jelentése túlmutat szülők és gyermekeik együttélésén: örömforrás és védőbástya, amely generációkon át ad biztos alapot az emberek közösségének.

A Montágh Testület az Év szavának megválasztásával arra törekszik, hogy – bár a magyar nyelv gazdag szókincsével rendkívül árnyaltan fejezhetjük ki gondolatainkat – minden évben kijelölje azt az egy szót, amely leginkább összefoglalja, kifejezi az adott évet.

„A 2021-es évben mutatkozott meg igazán a család fontossága, ereje. A család társadalmi együttélésünk alapja, a keresztény kultúra elválaszthatatlan része, érzelmi és szellemi közösség. A család kötelekében tud megmutatkozni az igazi összetartozás, hiszen a családtagok mindig bizalommal támaszkodhatnak egymásra. A hétköznapok kihívásaival szemben is a család jelenti az utolsó védőbástyát: sodorjon bármerre az élet, a család bennünk és velünk marad” – hangsúlyozta Vadász Ágnes, a Montágh Testület elnöke.

Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész, szinkronszínész, a véleményező és javaslattevő testület tagja azt mondta: a család az egyik legszebb, legösszetettebb jelentéssel bíró szavunk. Úgy fogalmazott: „napjainkban, nagyon fontos az összetartozás, hiszen a mi generációnk nem élte még meg ezt a kiszolgáltatottságot, szükség van nagyszülőkre, unokákra, szűkebb és tágabb értelemben a családra, akik segíteni tudnak.”

Kautzky Armand szerint a család nemcsak a gyerekek és szülők kapcsolatát takarja, hanem vonatkozhat szakmai, szellemi, vallási közösségre vagy baráti körre, amelyek szintén egyfajta családot jelentenek. „Félve nézem a nyugatabbra élőket, mert ott ezek az értékek felbomló stádiumban vannak.

A magyaroknak még nagyon sokat jelent a család, és örülök, hogy itt élek, ahol erős, kohéziós ereje van" - fejtette ki a színművész, és hozzátette: a család ad célt, tartalmat az embernek. Mint mondta, az ő életében is ez a legfontosabb bázis, olyan alap, amelyre épít.

A Montágh Testület a közmédia tanácsadó, véleményező, javaslattevő és ellenőrző testülete; kiemelt feladata a kulturális értékőrzés, értékteremtés támogatása, különös hangsúlyt fektetve az anyanyelvi, illetve viselkedéskultúra ápolására. Az Év Szavát 2020-tól minden év decemberében hirdeti ki a közmédia a Montágh Testület tagjainak szavazata alapján.

ATEMPO.sk / MTVA