Enyhítettek a korlátozásokon – többen lehetnek a kulturális rendezvényeken Szlovákiában

Enyhítettek a korlátozásokon – többen lehetnek a kulturális rendezvényeken Szlovákiában

Hétfőn, január 10-én lépett érvénybe, hogy újra lehet tömegrendezényeket szervezni Szlovákiában. De a korlátozások mértéke miatt tovább folytak a tárgyalások és újabb döntés született. A kockázattól függően akár 100 résztvevővel vagy a kapacitás 50 százalékával is megtarthatók a események.

Ezt a kabinet hétfői ülésén hagyta jóvá az országos tiszti főorvos javaslatai alapján.

A kormány az alacsony kockázati szintű tömegrendezvények közé sorolta azokat, ahol reszpirátort viselnek a résztvevők, ételt vagy italt nem fogyasztanak, a közönségnek ülnie kell, éneklés vagy szurkolás nincs. A javaslat értelmében az ilyen rendezvényeket OP-rendszerben lehet megszervezni, legfeljebb 100 résztvevővel, vagy a befogadóképesség 50 százalékáig (így a nézők száma a 100-at is túllépheti).

A közepes kockázati szintű tömegrendezvényekre 25 százalékos kapacitáskorlátozás vonatkozik, a reszpirátor viselése kötelező, és megszabott ülőhelyek, illetve állóhelyek vannak. Ezeken a rendezvényeken is 100 fős közönség vehet részt: oltottak, illetve a COVID-19 betegségen átesettek.

Az esküvők, a vásárok, az ünnepségek, a partik, a bálok, a diszkók, a vendéglőben megszervezett rendezvények magas kockázatú eseménynek minősülnek. Reszpirátor viselése ajánlott, de az ételfogyasztás engedélyezett. Egy ilyen rendezvényen legfeljebb 20 fő vehet részt: oltottak és a betegségen átesettek. Kötelező lesz összeírni a résztvevők névsorárát.

A pontos részletek az ezzel kapcsolatos rendeletben lesznek belefoglalva, amely még nem elérhető Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) oldalán.

ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András