Újra vannak felvidékiek a Highlights of Hungary-díj jelöltjei között

Újra vannak felvidékiek a Highlights of Hungary díj jelöltjei között

Nyilvánossá vált a Highlights of Hungary 8. évadának jelöltlistája. Ezúttal ötven történet, kezdeményezés, projekt került kiválasztásra.

Köztük van a nemrég alakult pozsonyi Trepp színház platform és a megújult borsi Rákóczi-kastély.

Magyarul és szlovákul színészkednek – Hamarosan premiert tart a TREPP

 

Trepp színház platform / Pozsony

"A Trepp egy független színházi platform, amelynek alapító tagjai a Pozsonyi Színművészeti Főiskola magyar ajkú hallgatói (Katona Eszter, Hostomský Fanni, Hégli Bence, Szebellai Dániel és Melecsky Kristóf). Céljuk egy olyan színházi közeg kialakítása, ahol az alkotók szabadon kísérletezhetnek magas fokú művészi élményt garantálva, minél szélesebb közönség művészeti igényeiek kielégítésére. Kiemelt szándékuk továbbá a szlovák és a magyar színházi szcéna közeledésének segítése és összekapcsolása - utóbbi törekvésüket támasztja alá az a tervük, hogy a magyar nyelvű előadásokat szlovák felirattal tűznék műsorra, és fordítva." - írja méltatásában Trellat Levence.

 

Trepp

 

“A Pozsonyi Színművészeti Főiskola magyar anyanyelvű hallgatói vagyunk, és van egy ügyünk: a szlovák és a magyar színházi világ összekapcsolása. Ezzel a céllal alapítottuk a Trepp színházi platformot. Ezért szeretnénk, ha a Trepp előadásai mind feliratozva kerülnének bemutatásra. A szlovák nyelvűek magyar, a magyar nyelvűek szlovák felirattal. Első bemutatónkat, az Anders Thomas Jensen Ádám almái c. filmje alapján készült színdarabot zártkörűen tudtuk megtartani, de amint a járványügyi intézkedések engedik, a nyilvános premierre is sor kerül. Ebben az előadásban magyar és szlovák anyanyelvű színészek is dolgoztak. Nagy vágyunk a saját vetítőgép, feliratozó-program, vászon vagy képernyő vásárlása, hogy előadásainkat mindkét országban, a lehető legtöbb helyen bemutathassuk.” 

 

A borsi Rákóczi-kastély

"Megújult a magyar reneszánsz építészet egyik gyöngyszeme, ahol II. Rákóczi Ferenc meglátta a napvilágot. A magyar határtól néhány kilométerre, a 2021-es átadását követően újra régi fényében áll a csodálatos várkastély." - Nagy Anna nagyköveti méltatása.

 

A borsi Rákóczi-kastély

 

A borsi Rákóczi-kastély a magyar reneszánsz építészet egyik gyöngyszeme, mely 2021. június 19-én nyitotta meg újra kapuit a Fejedelem tisztelői, turisztikai, oktatási, szórakozni vágyó vagy egyéb céllal érkező látogatók előtt a közel hároméves felújítást követően. Az épület legidősebb része az északnyugati bástya, mely az 1560-as évek elejére készülhetett el. Építtetője Henyei Miklós ónodi várkapitány. A kúriához nemsokára egy újabb kúria társult, amely 1579-re készült el. A két kúria a Zeleméri családtól a Lorántffykhoz, majd Lorántffy Zsuzsanna és I. Rákóczi György házassága révén a Rákóczi családhoz került. Lorántffy Zsuzsanna és I. Rákóczi György nevéhez fűződik az első nagy átépítés, majd Lorántffy Zsuzsanna nevéhez ismét a második nagy építkezés. Ekkor alakul ki a zárt udvarú, négyszögletes alakú, vizes árokkal körülvett kastély. II. Rákóczi Ferenc ebben a kastélyban látja meg a napvilágot. A kastélyt a Fejedelem születését követően felgyújtják és teljeskörű felújításra csak a 2018 szeptemberében elkezdődött munkálatokkal került sor. Természetesen a kastély egy-egy része romterület maradt, viszont a felújítható épületszárnyak nemcsak megszépültek, de új funkciót is kaptak. A történelmi szárnyban a kiállítás mellett szabadulószoba, VR-pont, konferencia terem és körpanoráma kapott otthont, valamint 3 történelmi ihletésű hotel szoba. A történelmileg fiatalabb szárnyban egy 45 fős étterem és 13 szobával rendelkező szálloda létesült, hogy az idelátogatók hosszabb ideig élvezhessék a kastély falai között Zrínyi Ilona által is megtalált békés pihenést. A felújítás Magyarország Kormányának finanszírozásában és a Teleki László Alapítvány szervezésében valósult meg. 

 

A Highlights of Hungary egy nonprofit kezdeményezés, mely 2013 óta minden évben, kategória nélkül díjazza az adott év legkiválóbb, leginspirálóbb magyar teljesítményeit. Céljuk, hogy a kiválóság, a hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus értékei mentén, évente elismerjék és széles körben megismertessék a leginspirálóbb történeteket, valamint közösséget szervezzenek azok alkotói és alakítói köré.

Minden évben összegyűjtik a magyar kreatív szektor, közélet, kultúra, sport, környezetvédelem, innováció fontos képviselőit, sikeres kezdeményezéseit és kiválóságait az egész Kárpát-medencéből, hogy közülük válasszon a kuratórium és a közönség.

„A határon túli területeken kiemelten fontos, hogy díjazzuk azokat a kezdeményezéseket, amelyek az ott élők szülőföldön való boldogulását segítik” – mondta el Oláh Zsanett, a Highlights of Hungary ügyvezető igazgatója, aki kiemelte: közösségük egyik fontos célja az elismerés kultúrájának népszerűsítése.

 

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is egy tíz főből álló nagyköveti csapat segített az aktuális jelöltlista összeállításában, a legkülönbözőbb területek elismert képviselői:

Mádai Vivien - televíziós műsorkészítő, szerkesztő, műsorvezető
Trunk Tamás - Z generációs brand tanácsadó, szerző, YouTuber, válogatott síelő
Gém Péter - a Dorko márka és a Dorko Vakvezető Kutyakiképző Központ alapítója
Trellay Levente - a 100sparks alapítója, a TELEP és a TELEP Galéria, valamint a BUDAPEST BÄGEL alapítója
Nagy Anna - az Egyszülős Központ alapítója és vezetője, Highlights of Hungary jelölt 2018-ban
Nagy Viktor - Olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok magyar válogatott vízilabdázó, kapus poszton, Immunetec Proof Kft. alapítója
Ókovács Szilveszter operaénekes, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és Máthé Zsuzsa újságíró, a Szent István Intézet kommunikációs vezetője - férj és feleség, négy gyermek: két fiú és két lány büszke szülei
Margaret Ann-Dowling - Márkatanácsadó
Bagossy Norbert - a Fonogram-díjas Bagossy Brothers Company alapítója
a Highlights Of Hungary csapata

EZ, ATEMPO.sk