Dráfi Mátyás színművész Magyar Kultúra Lovagja címben részesül

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány a Magyar Kultúra Napja (január 22.) alkalmából 2022-ben is átadja az “Egyetemes Kultúra Lovagja”, a “Magyar Kultúra Lovagja” címeket valamint az “Örökség serleget”. Az elismerést a határon belüli, illetve határokon túli közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismeréseként adják át személyeknek, csoportoknak.

A díjazottak között van Dráfi Mátyás felvidéki színművész is.

Hat évtizede a felvidéki magyar hivatásos színjátszás kiemelkedő alakja, a Teátrum színházi polgári társulás vezetője, Jászai Mari-díjas érdemes művész, rendező és színházigazgató. 1959-ben került a Magyar Területi Színházhoz – ma Komáromi Jókai Színház – amelynek 1969 és 1971 között igazgatója is volt. 1965-ben diplomázott a pozsonyi Szépművészeti Főiskola színész szakán. Termékeny előadóművészeti tevékenységével sajátos színházi műfajt alkotott. Önálló előadóestjeivel és színházi rendezéseivel az egyetemes magyar színház- és előadóművészet, valamint az irodalom határokon átívelő megismertetője, népszerűsítője. A határon túli magyar szellemi élet gazdagítója. 2001-ben alapító tagja és vezetője a Teátrum Színházi Polgári Társulásnak. A pozsonyi magyar rádió rendszeres vendégszereplője, több magyar, szlovák, cseh és német film szereplője. Fiatalok vizsgafilmjei elkészítésében segédkezett. Művészetét számos sikeres vendégszereplése bizonyítja. A felvidéki magyar amatőr színjátszó mozgalom szakmai támogatója, fiatal tehetségek gondozója, vers és prózamondó versenyek bírálója, jótékonysági célú előadásaival segítette a felvidéki magyar iskolákat, gyermekotthonok, nyugdíjasklubok működését. A CSEMADOK, a Vöröskereszt és egyházak jótékonysági célú rendezvényeinek állandó szereplője.

A díjat „A magyar színházi kultúra határon átívelő fejlesztése érdekében kifejtett életművéért” adományozzák Dráfi Mátyásnak.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Dráfi Mátyás tucatnyi szlovák és magyar filmben szerepelt. Láthatjuk őt az Ezeréves méh, A szívroham, az Én népem, a Tájkép, a Slovenský panteón: Milan Rastislav Štefánik, valamint a most készülő Zanox - Kockázatok és mellékhatások című romantikus sci-fiben is.

Kellemes bariton hangja és kulturált színpadi beszéde tette ismertté.

Munkásságát számos díjjal ismerték el:

Érdemes művész (1985)
Jászai Mari-díj (2001)
Egressy-díj (2003)
Nyitott Európáért Díj (1998)
A Szlovák Köztársaság Ezüstplakettje (2006)
Határon Túli Magyar Színházak V. Fesztiválja, A legjobb férfi alakítás díja (1993)
Határon Túli Magyar Színházak X. Fesztiválja, Életműdíj (1998)
Szlovák Írószövetség Színházi Szekciója, Életműdíj (2005)
Pro Probitate – helytállásért díj (2014)
Kulcsár Tibor-díj (2015)
Magyar Érdemrend Lovagkeresztje (2017)
Ex Libris Díj (2019)
Hit és hűség díj (2019)

EZ, ATEMPO.sk