Koncz Gábor és Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő kapja idén a Madách-díjat

Koncz Gábor és Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő kapja idén a Madách-díjat

Madách Imrére emlékeznek pénteken Balassagyarmaton. A Nógrád megyei ünnepségen adják át a Madách-díjakat, melyet idén Koncz Gábor színművész és Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő nyelvész vehet át.

Madách Imre, Az ember tragédiája szerzője 1823. január 20-án a Nógrád megyei, ma már Szlovákiához tartozó Alsósztregován született. Születésének évfordulóján minden évben Balassagyarmaton adják át a Madách-díjat, amellyel a Madách-kutatásban, az író kultuszának ápolásában, a megye kulturális és művészeti életében legeredményesebben közreműködőket jutalmazzák.

Délután a Köztársaság téri Madách-szobornál tartanak koszorúzást Balassagyarmaton, majd a Horváth Endre-díjjal kitüntetett Jónák Tamás festőművész kiállítását nyitják meg a Madách Imre Városi Könyvtárban.

A központi Madách-ünnepséget 15.45-től rendezik a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban, a műsorban Tóth Enikő színész, László Attila (ének, zongora) és Vigyinszki Máté (gitár) lép fel.

 

A Madách-díj két idei kitüntetettje

Koncz Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának, a Soproni Petőfi Színház és a Turay Ida Színház örökös tagja

valamint

Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő nyelvész, a Palócföld folyóirat főszerkesztője.

EZ, ATEMPO.sk