Örökség serleget kapott az Ipolybalogi Bukréta Hagyományőrző Csoport

Örökség serleget kapott az Ipolybalogi Bukréta Hagyományőrző Csoport

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány a Magyar Kultúra Napja (január 22.) alkalmából 2022-ben is átadja az “Egyetemes Kultúra Lovagja”, a “Magyar Kultúra Lovagja” címeket valamint az “Örökség serleget”.

Az elismerést a határon belüli, illetve határokon túli közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismeréseként adják át személyeknek, csoportoknak.

Dráfi Mátyás színművész Magyar Kultúra Lovagja címben részesül

A díjazottak között ott van a Lőrincz Sarolta Aranka vezette Ipolybalogi Bukréta Hagyományőrző Csoport, akik Örökség serleget kaptak.

A csoport 2005-ben alakult a Csemadok Alapszervezete mellett Bukréta néven. Közel húsz éves működésük alatt több száz fellépésük volt. Aranysávos minősítést értek el az országos Bíborpiros Szép Rózsa és a Tavaszi szél vizet áraszt versenyeken, Budapesten a Vass Lajos népzenei versenyen a zsűri nívó díját kapták. Repertoárjukban nem csak népdalokat, hanem népi szent énekeket is énekeltek. Megalakulásuk 10-ik évfordulóján egy CD lemezt is kiadtak „Kegyes égi királynédat tiszteljed ó magyar“ címmel, melyet a Magyar Katolikus Rádió is sugárzott. Bemutatnak betlehemes játékokat, népszokásokat, dramatizált palóc népmeséket. 2018-ban a Magyar Televízió Echo stábja, 2019-ben a Duna Televízióban láthattuk a csoportot, amint bemutatja a falu népviseletét és a karácsonyi szent énekeket. 2020-ban Szegvári Ildikó néptánc oktató kérésére egy összeállítást készítettek a Falutól falura elnevezésű Kárpát-medencei gyűjtőmunka számára.

 

Lőrincz Sarolta Aranka

 

A csoport vezetője Lőrincz Sarolta Aranka.

A közösségi elismerést „A magyar kultúra határon túli példamutató ápolásáért“ adományozták.

Ők kapják a Kultúra Lovagja és az Örökség serleg elismeréseket 2022-ben

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: dregelypalank.hu, Zaťko Veronika / ATEMPO.sk