Felvidéki színészek filmjei is a tévében a magyar kultúra napján

Felvidéki színészek filmjei is a tévében a magyar kultúra napján

Kék róka, Tranzitidő, Aranyember, A Pál utcai fiúk – ezeket a filmeket is láthatjuk a közmédia január 22-ei műsorfolyamában, a magyar kultúra napján. Szimbolikusnak tekinthető az is, hogy e napon újul meg a Duna, a nemzet televíziója.

Felvidéki színészeket is láthatunk a filmekben, többek közt Kerekes Vica és Száraz Dénes is főszerepet játszanak.

A magyar kultúra napját minden év január 22-én ünnepeljük, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Egy vadonatúj romantikus magyar játékfilm premierjével várja nézőit a megújuló Duna. A magyar kultúra napján a csatornán lesz látható először 19:50-től a Kék róka. Herczeg Ferenc legtöbbet játszott színdarabjából készült egész estés játékfilm a ‘30-as évek Budapestjére repíti vissza a nézőket, ahol egy izgalmas szerelmi történet közepébe csöppenhetünk. A lebilincselő cselekmény, a kiváló színészi alakítások és a különleges képi világ nemzetközi szuperprodukciókat idéz. A főszerepekben a felvidéki Száraz Dénest és Zsigmond Emőkét láthatjuk.

 

 

A 2015-ös Tranzitidő című játékfilm szintén a Dunán lesz látható 23:30-tól. A történetben egy szerelmespár találkára megy egy magányosan álló hétvégi házba. Szeretkezés után a húsz éve házasságban élő férfi rosszul lesz, a fiatal nő segítségért siet. Nem ő tér azonban vissza, hanem a halálközeli élményekből ismert Segítő, aki ráveszi, hogy nézzen szembe a múltjával. A férfi rádöbben, súlyos hibákat követett el, vezekelni próbál, ám a történet itt nem várt fordulatot vesz. Almási Réka rendező filméjében Trill Zsolt és a füleki Kerekes Vica játssza a főszerepet, mellettük Dér Zsolt és Major Melinda látható.

 

Kerekes Vica

 

Régi klasszikus filmekkel, sőt egy igazi kultúrtörténeti mérföldkővel is várja megújulásával egy időben a magyar kultúra napján nézőit a Duna. Január 22-én 14:45-től a világhírű Korda Sándor Magyarországon gyártott filmjét láthatják. Az Aranyember című Jókai regényből készült 1918-as némafilmet zenei kísérettel sugározza a csatorna. A Makay Margit, R. Lenkeffy Ica és Beregi Oszkár főszereplésével készült alkotást a Duna World is műsorára tűzi 01:25-től.

A Duna új saját gyártású sorozata is e napon indul, az Álmok álmodói híres magyarokat mutat be, úgy ahogy még nem láthattuk őket. A magyar kultúra napjához kötődően az első részben Kölcsey Ferenc szerepel. Ezt január 22-én 19:40-től, a sorozat folytatását minden hétköznap 18:45-től láthatják a Dunán.

A klasszikus magyar filmalkotások a Duna World kultúra napi műsoraiban is megtalálhatók. A korábban említett Jókai-adaptáció mellett Mikszáth Kálmán nagy sikerű Különös házasság című művének filmváltozatával is várja a nézőket a csatorna. Január 22-én 11:05-től látható 1951-es játékfilm fő szerepeiben olyan felejthetetlen színészóriásokkal láthatunk, mint Benkő Gyula, Gábor Miklós, Rajczy Lajos vagy Temessy Hédi.

Az M5, a kultúra otthona a magyar kultúra napján olyan értékeket hangsúlyoz műsoraiban, amelyek közös szellemi örökségünk részét képezik, a kultúra valamennyi ágához, illetve a művészet valamennyi ágához kapcsolódó filmekkel várják a nézőket. 14 órától az irodalom és filmművészet remekét, a Fábri Zoltán rendezésében készült 1968-as A Pál utcai fiúk című játékfilmet tűzi műsorára az M5. Iparművészet témában az üvegfestő, Róth Miksa pályafutását, életművét bemutató filmet láthatnak a nézők 15:55-kor. A 150 éve született Róth Miksa a valaha élt legkiválóbb magyar üvegfestő- illetve mozaikművész volt. Őt tartják a magyar iparművészet egyik megteremtőjének, keze nyomát olyan középületek őrzik, mint a Parlament vagy a Széchényi Fürdő.

A 21 órától látható “Látjátok feleim…”- A Halotti beszéd és könyörgés és őrzőkódexe, a Pray-kódex című ismeretterjesztő film, melyet az Országos Széchényi Könyvtár készített. A film bemutatja a Pray-kódexet, a benne található Halotti beszéd és könyörgést, ami a legkorábbi, latin betűs, teljesen magyar nyelvű szövegemlék. Mindeközben megismerhetik annak a díszmásolatnak a történetét, melyet Áder János ajándékozott Ferenc pápának az Eucharisztikus Kongresszus zárómiséje előtt.

A színházművészethez kapcsolódva folytatódik a kultúra napi műsorfolyam, 22:15-től Erkel Ferenc: Hunyadi László című 1977-es operafilmje várja a nézőket, majd az éjfél után pár perccel kezdődő Csontváry című 1976-os filmdrámával zárul a csatorna kínálata.

Az M5 új tartalmai is a magyar kulturális élet jelentős személyiségeivel foglalkoznak. A 17:25-kor kezdődő Magyar nők című magazin a színjátszás jeles képviselőjét, Jászai Marit mutatja be, ezt követően 18 órai kezdettel a Kontúrban láthatnak mélyinterjút Benkő Péter színművésszel, 20 órától pedig a szintén új M5 História című műsorban Hunyadi Mátyás-, valamint a magyar reneszánsz korát ismerhetik meg. Az M5 kulturális csatorna népszerű műsorvezetői e jeles naphoz kapcsolódva kihívást indítanak #akultúraotthona hashtaggel, amelyben arra buzdítják a nézőket, látogatókat, hogy osszák meg: hol érzik magukat otthonosan a kultúrában! A kezdeményezés részleteiről részleteiről a csatorna Facebook-oldalán olvashatnak bővebben.

Az M2 Petőfi TV a 21:10-kor kezdődő Nézzünk szét! című műsorával csatlakozik a közmédia kultúra napi kínálatához. Az izgalmas popkulturális témák sorában bemutatják nézőiknek a pesthidegkúti Klebelsberg-kastély ingyenes rendezvénysorozatát, amelyben felnőtteknek és a gyermekeknek is kínálnak programokat.

Roni, ATEMPO.sk / MTVA