Ők kapták az elismeréseket a 6. Petőfi Zenei Díjátadón

Kétórás showműsorban adták át hatodik alkalommal a Petőfi Zenei Díjakat, amelyet január 23-án, vasárnap este tűzött műsorára a Duna. A Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV névadóját, Petőfi Sándort formázó szobrokat 11 kategóriában kapták a hazai könnyűzene legjobbjai. A gálaműsorban több meglepetés produkcióval és egy különös vendéggel lepték meg a nézőket.

A hatodik Petőfi Zenei Díj átadóját idén is zárt falak mögött, fokozott biztonsági előírások betartása mellett felvett stúdióműsorban rögzítették, melyet január 23-án este a Duna Televízió műsorán követhetett a közönség. A szervezők a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV célja az volt, hogy a díj rangjához méltó körülmények között szervezzék meg idén is a díjátadót és egyben megünnepeljék a hazai könnyűzene legjobbjait.

 

Petőfi Zenei Díj

 

Egyedi produkciók a színpadon

A különleges, csak itt látható műsorszámok között szerepelt Földes László Hobo, Tátrai Tibor és Deák Bill Gyula közös produkciója a Kőbányai Zenei Stúdióval, akik Póka Egon halhatatlan emlékét idézték meg, Kóbor János örökérvényű életművének legszebb slágereit a Ruby Harlem és Veres Mónika dolgozták fel közösen. Egy dal erejéig összeállt a Carson Coma énekes-gitárosa, Fekete Giorgio az Ivan & The Parazol zenekarral, az est csúcspontjaként a friss életműdíjas, id. Szakcsi Lakatos Béla a fiatal énekestehetséggel, Dánielfy Gergővel duettezett.

A díjátadás ceremóniája 21. századi körítést kapott: egy humanoid robot és egy különleges fülhallgató segítségével érkezett az információ a díjazottak kilétéről. A díjátadók között olyan különleges személyiségek is szerepeltek, mint A Dal 2022-es műsorvezetői, Rókusfalvy Lili és Király Viktor, valamint zsűritagjai, Wolf Kati és Egri Péter. A műsor egyik csúcspontjaként Tátrai Tibor kollégájának, id. Szakcsi Lakatos Bélának adta át a Petőfi Zenei Díj Életműdíját, melyet korábban, 2018-ban ő is átvehetett.

 

Petőfi Zenei Díj

 

A 6. Petőfi Zenei Díj győztesei

A 2021-es év legjobbjait összesen 11 kategóriában hirdették ki, akikről Béli Ádám csatornaigazgató egy szakmai zsűrivel, Nagy Feróval, Horváth Charlie-val és Demeter Szilárddal, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával közösen döntött. Néhány díjazott kilétére már tavaly fény derült, így a műsorban összesen hét kategóriában hirdettek győztest.

 

Petőfi Zenei Díj

 

Az év zenekara – 4S Street
Az év férfi előadója – Köteles Leander
Az év női előadója – Takács Dorina ’Deva’
Az év idegen nyelvű, magyar szerzeménye – Lengyel Johanna feat. Benkő DávidNever be
Az év multimédiás projektje – BP Underground – Rock
Az év elektronikus zenei előadója – Analog Balaton
Az év hangszeres előadója – Varga Nóri

 

Petőfi Zenei Díj

 

A korábban már nyilvánosságra hozott kategóriagyőztesek:

Az év dala: KaukázusEgyetlen szó
Az év felfedezettje: Katona Petra
Az év dalszövegírója: Kardos-Horváth János

A PZD életműdíjasa: id. Szakcsi Lakatos Béla

ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: Cseke Csilla