Ismeretlen történetek III. – nézzétek meg Cséfalvay Á. András újabb online fotókiállítását

A mai naptól látható, újra az online térben, Cséfalvay Á. András, az ATEMPO.sk fotósának legújabb kiállítása.

A dunaszerdahelyi születésű fényképész, fotóriporter különleges emberekről készült dokumentarista fotóival számos díjat nyert az elmúlt években a Magyar, a Szlovák és a Cseh Sajtófotó Pályázaton.

Tárlata az Ismeretlen történetek III. címet kapta, mely az előző sorozatok folytatása. Ezúttal is három történetet, három különleges gyermeket ismerhetünk meg általa.

 

Lili és Emili

 

Marcus

Marcus veleszületett szívfejlődési rendellenességgel – egykamrás szívvel él, amihez autizmus és értelmi fogyatékosság társul. Mindennapi életét saját szabályai, szokásai, rituáléi határozzák meg. Bármilyen új dolog nyugtalanságot, félelmet kelt benne. Szülei és testvére igyekeznek mindenben alkalmazkodni hozzá. Gyenge szíve miatt fokozottan ügyelnek arra, hogy ne idegesítsék fel. A nyugalmat és a biztonságot a szobája jelenti számára, ott tölti élete nagy részét, onnan figyeli a világot.

 

Lili és Emili

 

Dorina

A három éves Dorina zöldhályoggal és exoftalmusszal, azaz dülledt szemgolyóval született. Nyitott szájpadlása és gégemetszése következtében nem ehet vagy ihat, édesanyja egy speciális gép segítségével gyomorkatéteren keresztül táplálja. Gyenge immunrendszere miatt nem nagyon merik kivinni az utcára.

 

Lili és Emili

 

Jakub

Jakub nyolc éves és első osztályba jár. Keresi a helyét a világban. Mindennapjait áthatja az állandó félelem a külvilágtól, változásoktól és ismeretlentől, váratlan eseményektől. Fontos számára a kiszámíthatóság, akkor érzi magát biztonságban, ha pontosan ismeri a napirendet. Ötéves korában autizmus spektrum zavart (ASD) állapítottak meg nála. Családjával a speciális iskola miatt költöztek Kelet-Szlovákiából Érsekújvárba.

 

ITT NÉZZÉTEK MEG A KIÁLLÍTÁST

 

András Dunaszerdahelyen született, 2011-ben a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen tanári diplomát szerzett, majd 2016-ban Szlovák Műszaki Egyetem Dizájn szakát is elvégezte. Fotóriporterként együttműködik számos felvidéki portállal, magazinnal.

 

2017-ben a Slovak Press Photo gáláján részesült elismerésben, amikor is a Művészet és showbiznis kategóriában harmadik helyezés ért el

2018-ban a Czech Press Photo ünnepélyes gáláján kapott különdíjat a a szenci Nefelejcs Házban készült fotójáért

2019-ben a Magyar Sajtófotó Pályázaton díjazták két kategóriában is és ért el második és harmadik helyezést

2019 októberében a Szlovák Sajtófotó riport kategóriájának győztese lett Vivien sorozatával

2020-ban a Magyar Sajtófotó Pályázaton ért el első helyezést a Mindennapi élet kategóriában

EZ, ATEMPO.sk