KÓTA-díjas lett az ipolybalogi Szent Korona Kórus

Újabb elismerésben részesült a a felvidéki kórusélet egyik kiemelkedő csapata, az ipolybalogi Szent Korona Kórus.

A magyar kultúra napján vehették át a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a KÓTA elismerését Budapesten, így ők is ott lehettek a 14 kategória 37 díjazottja között.

Ők kapták a 2021-es KÓTA díjakat (FOTÓK)

 

Szent Korona Kórus

 

A felvidéki Szent Korona Kórus Ipolybalogról 1997-ben alakult. A kórus elnöke Czibulya Márk, karnagyai Molnár Ottó és Pászti Károly. Tevékenységük középpontjában az egyházi zene áll. Repertoárjuk a gregoriántól a reneszánsz, barokk és romantikus templomi zenén át a kortárs magyar egyházzenéig terjed. Számos európai országban léptek fel az elmúlt negyedszázad alatt, őrizve a nemzeti hagyományokat, valamint számos bel- és külföldi verseny díjazottjai. Nevükhöz fűződik Daróci Bárdos Tamás Szent Korona Miséjének és a Himnusz a Szent Koronáról című művének ősbemutatója.

Az elismerést és az azzal járó díjat a kórus elnöke Czibulya Márk, valamint karnagyai Molnár Ottó és Pászti Károly vehették először kezükbe.

 

Szent Korona Kórus

 

„E díj kapcsán mondunk köszönetet a kórusban valaha szolgálatot teljesítő valamennyi énekesnek, a hosszú évek során az énekkarral együttműködő számtalan kiváló énekes és hangszeres vendégművésznek, karnagynak, zenekarnak, támogatónak, a mindenkori kórustagok családjainak, végül, de nem utolsó sorban a kedves közönségnek! Ezen elismerés őket is illeti!” - írja közösségi oldalán a kórus.

 

Szent Korona Kórus

 

A Szent Korona Kórus a Musica Sacra elkötelezett művelője. Szellemi atyja mons. Montskó Tibor pápai káplán. Nevét a magyar Szent Koronáról kapta, amelynek másolata megtalálható Ipolybalog templomában is.

Az együttes nemrég Mozart városában is járt, melyről portálunkon is beszámoltunk:

Hazatért a zene! - Mozart városában járt az ipolybalogi Szent Korona Kórus

 

Szent Korona Kórus

 

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Szent Korona Kórus