Dokumentumfilm készül Cziffra Györgyről

A Nemzeti Filmintézet Televíziós Döntőbizottsága januári ülésén négy dokumentumfilm és egy ismeretterjesztő film, többek között Cziffra György világhírű magyar zongoraművészről szóló film gyártására szavazott meg támogatást. Az alkotásokat Czencz József, Fecső Zoltán, Maksay Ágnes, Petrovics Eszter és Szabó Attila rendezi majd.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) két éve nyújt támogatást a televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotásokra pályázati úton. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek.

Cziffra György világhírű magyar zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos emlékév keretei között ünnepelte tavaly, valamint az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Petrovics Eszter Tele van a két kezem boldogsággal címmel készülő dokumentumfilmjében Cziffra György életének és művészetének bemutatására vállalkozik Balázs János zongoraművész kalauzolásával. A zongoraművész pályájának legfőbb földrajzi és szellemi állomásain végig vezető film gyártását 68,4 millió forinttal támogatja az NFI.

A Csángóidő című dokumentumfilm Czencz József rendezésében készül 6,5 millió forint támogatással, és arra keresi a választ, hogy mennyi idejük van még a csángóknak magyarnak maradni. Fecső Zoltán Földhözragadt örökség címmel készülő dokumentumfilmjében az eltűnőfélben lévő székelyföldi hagyományos gazdálkodási-formákat örökíti meg 8,6 millió forint támogatásból.

A rendszerváltást követő évtizedek magyar nemzetpolitikájának egyik legjelentősebb megvalósítása, a Sapientia-Erdélyi Magyar Tudományegyetem 20 éves történetét mutatja be Maksay Ágnes Akkor és most címmel készülő dokumentumfilmje 9,8 millió forint támogatással.

Szabó Attila A Szent Anna-tó végnapjai című ismeretterjesztő filmjében a Nemzeti Filmintézet 7 millió forintos támogatásával mutatja be a székelyföldi halbiológusok munkáját, akiknek célja a tó eliszaposodásának megelőzése.

ATEMPO.sk