Reggeli a hídon – film a 20 éves Mária Valéria hídról, művészetről, identitásról és toleranciáról (+VIDEÓ)

Ez a film egy trilógia első része, amely két város - Esztergom és Párkány - lakosain keresztül nyer betekintést a magyar kisebbség életébe, és fejtegeti az identitás kérdését. Nagyban fókuszál a Mária Valéria hídra, amely nemrég ünnepelte újjáépítésének huszadik évfordulóját.

Mattia Mura Reggeli a hídon c. dokumentumfilmjét 50. hídőrként készítette el és a tavalyi AquaPhone alkalmával mutatták be nagy sikerrel.

2022. február 15-én, kedden este 21.00 órakor most a Magyar Televizió M5 csatornáján is látható lesz az alkotás. Ezt megelőzően, 2022. február 11-én, pénteken 18.00 órakor ugyancsak az M5 csatornán lesz látható az alkotókkal - Mattia Murával (író, rendező) és Szebellai Mátyással (rendezőasszisztens) - készült beszélgetés.

ITT NÉZD ONLINE

A művészeti rezidenciaprogram ötlete Frühauf Károlytól származott, aki párkányi születésű, de 1968-tól Svájcban él. Ő alapította meg a feleségével a nemzetközi Bridgeguard, azaz Hídőr programot.

Mattia Mura olasz rendező 6 hónapos előkészítő munka után kezdett hozzá a sorozat forgatásához. A helyi embereket és kapcsolataikat helyezte munkája középpontjába. A koncepció alapja egy beszélgetés helyzetének megteremtése volt. Erre két, egymást nem ismerő embert, egy párkányi és egy esztergomi lakost hívott meg, akik félúton találkoznak a Mária Valéria hídon. Ott leültek a megterített asztal mellé, és egy fiatal szakács reggelit szervírozott a számukra a következő felhívással: "Annak, hogy most itt vannak, az oka az, hogy Önök között van már valamilyen kapcsolat. Ez a reggeli egy lehetőség arra, hogy ezt a kapcsolatot felfedezzék." Ez a felhívás lehetőséget adott az embereknek arra, hogy aktivizálják a társas interakcióikat, és többet tudhassanak meg egymásról.

A filmben többek közt Bokor Réka, Szabó Máté, Himmler György, Vezekényi Fanni, Tomáš Baka, Koditek Pál, Gyetven Miklós, Szendy Szilvia, Kornélia Slabáková, Geönczeöl Gyula és mások is feltűnnek. Zene a párkányi Jóvilágvan.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Roni, ATEMPO.sk