Szombaton Felvidéken is elbúcsúznak Mokány Csaba színművésztől

Mokány Csaba füleki származású színész, rendező úrnás temetésére február 12-én, szombaton kerül sor Fülekpüspökin.

A január 23-án, 43 éves korában meghalt fiatal művésztől 14.00 órakor vehetünk végső búcsút a helyi temetőben, ahol végső nyugalomra helyezik.

 

Mokány Csaba

 

Mokány Csaba pályafutását a Komáromi Jókai Színházban kezdte az 1999/2000-es évadban. A pozsonyi Színművészeti Főiskolán végzett, részképzésen tanult a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán (Csiszár Imre osztályában). Után főként Magyarországon dolgozott, egy-egy szerep erejéig viszont a hazai közönség is láthatta. A kassai Thália Színházban 2006-ban szerepelt Moliére A fösvény című komédiájában is.

A Komáromi Jókai Színházban és a kassai Thália Színházban töltött idő volt az egyetlen kőszínházi része az életének. A budapesti KoMoD Színházban színészként, rendezőként, sőt néhány előadásban díszlet- és jelmeztervezőként is dolgozott.

Zsűritagként a Tompa Mihály Országos Versenyen is rendszeresen találkozhattunk vele.

Nagy hatással voltak rá a külföldi fesztiválok és színházi stílusok. Főleg a lengyel, orosz, angol és a berlini színházi műhelyek alkotásai. Imádta az európai filmeket, kedvenc rendezői: Pedro Almodóvar, Anders Thomas Jensen, Quentin Tarantino, David Lynch, XavierDolan.

Szerette a pörgős filmszerű színházat, a rövid snitteket-jeleneteket. "Ha már egy percnél tovább unatkozik, elveszíti az érdeklődését, nála állandóan kell, hogy történjen valami, ami gondolattal, üzenettel és jó agyhumorral bír." Színházi énjét inkább a filmesebb típusú, őszinte színjátszásban találta meg, sok-sok humorral megspékelve, de a legfontosabb a gondolat.

„Kísérletező típus vagyok, igyekszem olyan dolgokkal előállni, ami még másnak nem jutott eszébe, de egyre fogy a lehetőségek száma… Általában a mély színészi játékok fognak meg kiváló rendezői kreativitással, amikor találkozik a gondolat, érzés és forma. Az a katarzis számomra, amikor sok szinten lehet élvezni egy előadást!”

Nyugodjon békében.

ATEMPO.sk / KoMoD Színház
Fotó: Facebook