Ma este jön A Dal első középdöntője

Ma este jön A Dal első középdöntője

Három énekesnő, két énekes, valamint négy csapat verseng A Dal című válogató és showműsor mai első középdöntőjében, ahonnan négy produkció jut a február 28-i döntőbe. A győztes képviseli Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon májusban Bécsben.

Az M1-en és a Duna World csatornán 20.25-től élőben látható első középdöntőben kilenc előadó áll színpadra, közülük négy jut a fináléba, három a zsűri, egy a közönség szavazataival. A középdöntősöknek lehetőségük volt az elődöntőben megismert dalt újrahangszerelni, a látványt átalakítani, több produkció élt is ezzel a lehetőséggel.

Ma versenyez Csemer Boglárka Boggie és Szabó Ádám, akik az idei eddigi legmagasabb pontszámmal, 46-46 ponttal nyerték meg elődöntőiket: előbbi Wars For Nothing, utóbbi Give Me Your Love című dalával.

A Dal mezőnyének elődöntőiből továbbjutott énekesnők közül látható és hallható lesz Antal Timi a Woke Up This Way című dallal, továbbá Tóth Vera, aki a Gyémánt című számot adja elő. Mujahid Zoltán és a Beside You a múlt szombati harmadik elődöntőből került a középdöntőbe a zsűri döntése alapján. Négy együttes lép színpadra az első középdöntőben: a Karmapolistól a The Time Is Now, a Spoontól a Keep Marching On, a Pankastic!-tól a Kicsi a világ, de nagy világ, a New Level Empire-tól pedig a Homelights hangzik el.

Egy extra produkció is várja a közönséget A Dalban. Az Intim Torna Illegált az MR Szimfonikusok kísérik Balogh Sándor vezényletével.

Az idei dalválasztó műsorsorozat zsűrijében Rúzsa Magdi Fonogram- és Artisjus-díjas énekesnő, Csiszár Jenő, az MTVA program-főtanácsadója, valamint Rákay Philip, az MTV Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese mellett Pierrot EMeRTon-díjas zeneszerző, előadó, dalszövegíró, producer szerepel. Az ötödik zsűritag idén a közönség, a nézők SMS-ben vagy A Dal mobilalkalmazás segítségével pontozhatnak a produkciók elhangzása alatti 3 percben 1-től 10 pontig, ehhez használhatják A Dal 2015 mobilalkalmazást is. A nézői pontszámok átlagát hozzáadják a négy zsűritag pontjaihoz. Ez alapján három dal és előadó kerül a döntőbe, emellett a közönség további egy számot továbbjuttathat a kedvenc produkció kódjának beküldésével.

A Dal 2015 műsorvezetője Tatár Csilla, őt Harsányi Levente segíti, aki a fellépőkkel beszélget a Dal+ helyszínen, ahol az adások után az M2 csatornán folytatódik az élő műsor. A Dal+-ból a nézők kulisszatitkokat tudhatnak meg a fellépőkről és Harsányi Levente a dalválasztó show alatt érkező nézői üzenetekre, kérdésekre is válaszol. A betelefonálók nyerhetnek is.

Az esti első középdöntő kilenc résztvevője közül ketten már szerepeltek A Dal elmúlt három évi sorozatának valamelyikében: a sokoldalú, tangóharmonikásként is fellépő Szabó Ádám 2013-ban nem jutott tovább az elődöntőből, a modern dance stílust játszó New Level Empire tavaly a nyolcas döntőbe került.

A Dal 2015 második középdöntőjét február 21-én szombaton rendezik.

Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatóversenye, A Dal végső szakaszába került 30 dalból a három elődöntőn át összesen 18 jutott a középdöntőkbe, közülük 16 a zsűri voksai, kettő a tévénézők telefonos szavazatai alapján. A február 28-i fináléban elhangzó nyolc dal közül négyet juttat a zsűri a végső fázisba, közülük ismét a nézők döntik el, ki képviselje Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon május 19. és 23. között az osztrák fővárosban, Bécsben.

A Dal 2015-be 351 dalt neveztek. A 60. Eurovíziós Dalfesztivált májusban azért rendezheti Ausztria, mert tavaly a koppenhágai versenyen Conchita Wurst osztrák énekes győzött Rise Like A Phoenix című dalával. A fesztivált az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) 1956 óta rendezi meg, a Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti a fesztivált.

Az Eurovíziós Dalfesztivál korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John, a Shadows, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.

A Dal című műsorról minden információt megtalálnak a mediaklikk.hu/dal oldalon.

ATEMPO.sk / MTI