Cate Blanchett vehette át idén az első nemzetközi Goya-díjat - A jó főnök lett a gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepségén Valenciában.

Az ipari mérlegeket készítő gyárban játszódó szatíra már a jelölések bejelentésekor rekordot döntött, húsz kategóriában terjesztette fel elismerésre a spanyol filmakadémia jelölőbizottsága, amelyből hatot meg is nyert és ezzel a legtöbb díjat kapta ebben az évben a nevezett filmek közül.

A legjobb film, a legjobb eredeti forgatókönyv, a legjobb vágás, a legjobb filmzene zene és a legjobb férfi főszereplő kategóriájában jutalmazták Fernando León de Aranoa alkotását, aki mindemellett negyedik alkalommal vehette át a legjobb rendezőnek járó szobrot.

A kategória díját átadó Sharaa Karimi afgán rendezőnő felvezetőjében arra kérte a filmeseket szerte a világon, hogy emeljék fel szavukat Afganisztán védelmében, valamint a tálib rezsim elismerése ellen szólt.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A jó főnökben nyújtott alakításáért Javier Bardemet választották a legjobb férfi főszereplőnek. Kitüntetésével az előzetes várakozások teljesültek, kategóriájának többi jelöltje is ezt a eredményt jósolta a gála előtt.

Bardem hatodik alkalommal kapta meg a spanyol filmakadémia elismerését, ötödször lett a legjobb főszereplő, ezzel rekorder a díj történetében. Ebben az évben ráadásul feleségével Penélope Cruz-szal egyszerre jelölték, aki azonban lemaradt a legjobb női főszereplőnek járó kitüntetésről. Egyaránt esélyesek idén Oscar-díjra is, amelyet egyszer már mindketten átvehettek.

Az amerikai filmes gálához hasonló külsőségek között rendezték meg a valenciai díjátadót is a város egyik emblematikus épületében, a Zsófia királynéról elnevezett művészetek palotájában.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt virtuálisan tartották meg az ünnepséget, de most a helyszínen rengeteg rajongó várhatta a sztárok vörös szőnyeges bevonulását, akik autogramokat osztogattak és fotózkodtak a kordon mögött álló közönséggel. A díjak átadása látványos tűzijátékkal vette kezdetét.

A járvány azonban az idei ünnepségre is rányomta bélyegét, a részvételt oltási igazoláshoz és negatív PCR-teszthez kötötték, a színházterem közönségének pedig maszkot kellett viselnie.

Idén először adták át a nemzetközi Goya-díjat, amellyel a kétszeres Oscar-díjas Cate Blanchett pályafutását ismerték el. Az ausztrál színésznő a kitüntetést megköszönve arról beszélt, hogy a spanyol kultúra, a spanyol film milyen nagy hatással volt rá, kiemelte, hogy Luis Bunuel filmjei teljesen átformálták azt, ahogy a világot szemléli.

A spanyol filmakadémia azért döntött a már meglévő 27 kategória bővítése mellett, hogy elismerje azokat a személyiségeket, akik munkájukkal hozzájárultak ehhez "a kultúrákat és nézőket a világ minden tájáról egyesítő" művészeti ághoz.

A legjobb európai film díját a dán Thomas Vinterberg: Még egy kört mindenkinek című alkotása nyerte el, amelynek főszerepét Mads Mikkelsen alakítja.

ATEMPO.sk / MTI