Öt éve indult a Hangszert a kézbe - a 200. kiállítási nap Tatán lesz

A tatai Peron Tehetségközpontban folytatódik a Hangszert a kézbe kiállítás-sorozat, amely éppen öt évvel ezelőtt indult az NKA Hangfoglaló Program támogatásának köszönhetően. A Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) által szervezett program eddig 48 alkalommal, összesen mintegy 110 ezer látogatót vonzott.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program pályázati kiírásának köszönhetően éppen öt évvel ezelőtt indult a Hangszert a kézbe rendhagyó kiállítás-sorozat, amely először 2017. február 28-án, Szolnokon fogadott látogatókat. Az elmúlt fél évtizedben – a pandémia miatti kényszerszünettől eltekintve – folyamatosan járta az országot a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) által gondozott kiállítás, amely

2021 végéig 48 alkalommal, 197 kiállítási napon, közel száztízezer látogatót fogadott.

A kezdetben csak megyeszékhelyekre eljutó kiállítás a Hangfoglaló Program újabb pályázatainak köszönhetően az elmúlt években kisebb településeken, járási székhelyeken is megfordulhatott, sőt volt olyan város, amely már többször vendégül láthatta az utazó hangszereket. A Hangfoglaló Program 2021 végén megjelent újabb meghívásos pályázatának köszönhetően 2022-ben újabb tizennyolc városba juthatnak el a HANOSZ tagjai által összeállított hangszerek és berendezések.

 

Hangszert a kézbe

 

Az újabb évadot február 22-én, Tatán nyitja a Hangszert a kézbe sorozat. Tatára második alkalommal érkezik a Hangszert a kézbe kiállítás, hiszen nem sokkal a Peron Tehetségközpont megnyitása után, 2019 őszén már jártak ott a hangszerek. A február 22-én kezdődő háromnapos kiállítás

délelőttönként továbbra is elsősorban az oktatási intézmények szervezett csoportjait várja, amelyeknek tagjai nemcsak a kiállított hangszereket próbálhatják ki, de rendhagyó énekórákon is részt vehetnek. Ezeket a foglalkozásokat olyan zenészek tartják többek között, mint Lombos Márton, Kékkői Zalán, Görögh Dani vagy az Antares együttes, illetve a kiállítás állandó közreműködői, a szintén kiváló zenészek és egyben pedagógusok: Benkő Zsolt, Sümeghy Tamás, Takács Roland, Pásztor Atanáz vagy a Hangszert a kézbe „motorja”, Andrásik Remo.

Az utazó hangszerek természetesen egész nap várják a nem szervezetten érkező látogatókat is, akik mint minden helyszínen, Tatán is este hat óráig vehetnek akár hegedűt a kezükbe, vagy leülhetnek egy elektromos dob mögé, netán kipróbálhatnak egy elképesztő dolgokra képes szintetizátort vagy keverőt.

A szervezők számára a tatai kiállítás kicsit azért is különleges lesz, mert február 24-e a Hangszert a kézbe 200. kiállítási napja, ami azt is jelenti, hogy 2017 óta eddig 2000 órában lehetett hangszereket és hangtechnikai eszközöket kipróbálni. Különleges helyszín Tata abból a szempontból is, hogy a Peron Tehetségközpont négy közül az egyik olyan hely az országban, ahol intézményes keretek között oktatják a könnyűzenét alapfokon. A Hangszert a kézbe program kicsit hazatér Tatára, hiszen olyan helyen mutathatja be hangszer- és eszközparkját, rendhagyó óráit, ahol minden nap nemcsak szól, de tanulható is a könnyűzene.

 

Hangszert a kézbe

 

Tata után Szombathely (március 2–4.), Kaposvár (március 22–24.), Balassagyarmat (március 30. – április 1.), Kiskunfélegyháza (április 6–8.), Debrecen (április 25–27.), Miskolc (május 10–12.), Paks (május 24–28.), Eger (május 30. – június 1.) és Dombóvár (június 9–11.) következik majd. Heves és Hajdú-Bihar megyék székhelyein harmadik alkalommal vendégeskedik a gitár, basszusgitár, billentyűsök, ütősök, ének eszközök, hangtechnikai berendezések és világzenei hangszerek szekciókból álló, avatott szakemberek, zenetanárok által kísért kiállítás. Tatán, Szombathelyen, Kaposváron, Balassagyarmaton, és Miskolcon második alkalommal lehet majd ingyenesen kipróbálni a HANOSZ tagjai által összeállított hangszerkészletet. Paksra, Kiskunfélegyházára és Dombóvárra viszont először jut el a kiállítás, ami azt jelentheti, hogy a fél év végére már az ország 43 településén lehetett vadonatúj, könnyűzenei eszközöket kipróbálni, és újabb, akár húszezer kézbe kerülhetnek hangszerek.

A Hangszert a kézbe öt éve nem titkoltan azzal a céllal indult, hogy aki kipróbálja a kiállított hangszereket, az kedvet kapjon a zenéléshez, a zenetanuláshoz, a hangszeres muzsikáláshoz.

ATEMPO.sk
Fotó: Hangszert a kézbe