Borbély Alexandrát és Kerekes Péter filmjét is jelölték a szlovák filmdíjra

A járványhelyzet miatt a Szlovák Film- és Televíziós Akadémia (SFTA) elnöksége a 2020-as és 2021-es évet összevonva osztja ki idén a Nap a hálóban (Slnko v sieti) elnevezésű nemzeti filmdíjakat.

Nyilvánosságra hozták az idei jelöltek listáját, ahol ezúttal sem hiányozhatnak a felvidéki magyar művészek.

Borbély Alexandrát a Muž so zajačími ušami (A nyúlfülű férfi - 2020) című filmben nyújtott alakításáért jelölték a legjobb női főszereplő kategóriában.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

József hatvanéves író, aki úgy gondolja, hogy már semmi sem lepheti meg többé. Egy este azonban megcsörren a telefonja, és a hívás események egész láncolatát indítja el, amelyek megzavarják addigi nyugodt világát. Legjobb barátja, aki szintén író, öngyilkosságot kísérel meg; fiatal barátnője, Katka (Borbély Alexandra) elmondja neki, hogy terhes; a nyúlfülű ember pedig – egyik történetéből származó alteregója – megjelenik neki e (nem) mindennapi helyzetekben...

A legjobb játékfilm kategóriában pedig ott van a kassai Kerekes Péter Cenzorka (107 anya - 2021) című díjnyertes alkotása, amit Szlovákia az Oscar-díjra is jelölt. Kerekes első játékfilmje még további kilenc kategóriában esélyes az elismerésre (többek közt a legjobb rendezés, forgatókönyv, kamera, vágás, hang, zene).

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Az érsekújvári születésű fiatal színészt, Czuczor Noëlt a Správa (Jelentés - 2020) című filmben nyújtott alakításáért jelölték a legjobb férfi főszereplő kategóriában.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A Szlovák Film- és Televíziós Akadémia (SFTA) díjátadójára a Szlovák Nemzeti Színház történelmi épületében kerül sor 2022. április 9-én, szombaton. Az eseményt az RTVS Jednotka élőben közvetíti.

EZ, ATEMPO.sk