Björk koncert a Pohoda fesztiválon

Björk

A trencséni Bažant Pohoda fesztivál bejelentette az idei év talán legjelentősebb fellépőjét, aki az izlandi Björk lesz. Az immár 19. alkalommal megrendezett fesztivál idén július 9-11. között zajlik majd a helyi reptéren.

Björk első lemezét még 12 évesen adta ki. Több formációban is énekelt, majd 1993-ban kiadta első szólóalbumát. Az énekesnő, zeneszerző előadóként rendkívül sokoldalú, többek közt alternatív rock, trip-hop, jazz, new wave, electro, folk és komolyzenei stílusú dalokat is készített. Több mint 20 millió lemezt adott el világszerte. Négyszer nyerte el a Brit Awards, négyszer az MTV Video Music Awards, egyszer a MOJO Awards, háromszor a UK Music Video Awards és huszonegyszer a Icelandic Music Awards díjat.

A Vulnicura Björk nyolcadik stúdióalbuma, ami az idei év elején kiszivárgott, majd villámgyorsan az iTuneson jelent meg (két hónappal az eredeti tervhez képest). „Ezek a dalok remélhetőleg mankóul szolgálnak majd másoknak, hogy megmutassák, mennyire biológiai természetű a folyamat: a seb és annak gyógyulása. Fizikailag és szellemileg.” – többek között ezt írta új lemezéről a Facebookon az énekesnő.

A Pohoda szervezői az idei eseményére még csak néhány nevet jelentettek be: Björk mellett ott lesz például Roni Size Reprazent, Einstürzende Neubauten, Heymoonshaker, Tiken Jah Fakoly, Eagles of Death Metal, Young Fathers, Too Many Zooz, Tom Vek, Les Ambassadeurs, Erotic Market, Fufanu, Bo Ningen, Omar Souleyman, Kuenta i Tambu, Dyse, Monikino Kino, Vlasta Popić, Off! és a Repetitor. A háromnapos bérlet elővételben 89 euró június 6-ig, mely ezt követően fokozatosan emelkedik.

ATEMPO.sk