Don Juan, vagy az apák kínja – újszerű feldolgozás a Komáromi Jókai Színházban

Újabb bemutatóra kerül sor a Komáromi Jókai Színházban 2022. február 27-én, vasárnap 19.00 órától. A budapesti Szkéné Színház, valamint az Artis–Jókai polgári társulás koprodukciójaként kerül színre Fekete Ádám és Nagy Péter István: Don Juan, vagy az apák kínja című kortárs komédiája.

Az előadás egy újszerű feldolgozása a Don Juan mitológiának. A hírhedt nőcsábász ebben az ízig-vérig 21. századi újragondolásban már nem egy szenvedélyes nőcsábász, az ő belső kínja és ámokfutása, sodródása középpontjában nem a nő áll, hanem az értékvesztett fiatal férfi, aki nem lát apai példaképet, sem mintát maga előtt, s egy végletekig gátlástalan rohanásban próbálja meglelni önnön határait.

 

Don Juan - Komáromi Jókai Színház

 

Vajon mi a titka Don Juannak? Miért tér vissza folyton a művészeti alkotásokban, miért bukkan fel újra és újra kalandos történeteivel?

A donjuanizmus lényege, hogy az élet elmúlásával az élet élvezetét állítja szembe. Don Juan minden nőt szeret, anélkül az illúzió nélkül, hogy a szerelem – bármely szerelem – örökké tartana. Igaz szerelmet ad és igaz szerelmet kap, csak épp szerelme tárgya változik időről-időre.

 

Don Juan - Komáromi Jókai Színház

 

Az előadásban olyan színészeket láthatunk, mint Orosz Ákos, Szabó Viktor, Skronka Tibor, Kerekes Vica, Olasz István, Kiss Szilvia, Jeney Luca, Kanyó Kata, Matusek Attila, Hunyadi Máté és Béhr Márton.

A Don Juan, vagy az apák kínja című előadást tizennyolc éven felüli nézőinknek ajánlják.

 

Don Juan - Komáromi Jókai Színház

 

Az előadás a Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás által meghirdetett, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program részeként megvalósítandó Kisprojekt Alap (KPA) pályázati felhíváson belül kerül megvalósításra, melynek célja a közintézmények és a határtérségben élő emberek határon átnyúló együttműködésének javítása.

 

Don Juan - Komáromi Jókai Színház

 

„A Komáromi Jókai Színház és a színház mellett működő ARTIS–JÓKAI polgári társulás számára nagyon fontos ez az előadás a Szkénével való közös munka miatt is. Ez a projekt így, túllép a regionális korlátokon, az országhatárokon, s visszaigazolja azt a törekvésünket, hogy a minőségi művészi alkotások szélesebb közegben, nagyobb régióban is megállják a helyüket, így a jövőben is a magas művészi mércét szeretnénk elsődleges szakmai célunkként megfogalmazni.”

 

Don Juan - Komáromi Jókai Színház

 

A DON JUAN, avagy az apák kínja címet viselő projekt célja a határon átnyúló közös kulturális tevékenységek rendszeres fenntarthatóságának biztosítása, a szakmai tevékenység feltételeinek megteremtése és ez értékes színházművészeti alkotás népszerűsítése. A projektben résztvevő partnerek, a komáromi Artis Jókai polgári társulás (mint vezető partner), aki a Komáromi Jókai színház elkötelezett támogatója, és akinek célja minden koprodukció támogatása a színházi tevékenységek területén. A budapesti Szkéné színházzal (mint határon túli partnerrel) közös koprodukcióként létrejövő határon átnyúló együttműködés a cél a „Don Juan, vagy az apák kínja“ c. színházi előadás létrehozásával.

 

Don Juan - Komáromi Jókai Színház

 

ATEMPO.sk
Fotó: Dömötör Ede