Pacsirta – a tévében debütál Kosztolányi Dezső klasszikusának új filmfeldolgozása

Pacsirta – a tévében debütál a Kosztolányi Dezső klasszikusának új filmfeldolgozása

Az M5 kulturális csatornán debütál március 11-én, pénteken Kosztolányi Dezső klasszikusának új filmfeldolgozása, Paczolay Béla rendezésében. A 2021-es Pacsirta című film témája aktuálisabb, mint valaha.

Bár Kosztolányi Dezső nem tudhatta, hogy így lesz, a külsőségek, a megfelelési kényszer és a gyermekkor határainak kitolódása napjainkban is aktuális témák. 1924-es regénye, a Pacsirta arra mutat példát, hogyan rombolhatja a személyiséget és a kapcsolatokat a családban egy egymástól kölcsönösen függő, görcsösen ragaszkodó szülő-gyermek viszony.

A legjobb film lett a Pacsirta új változata Amerikában

A tragikus történetből először 1963-ban készült filmadaptáció, mintegy hatvan évvel később pedig ismét filmvászonra került Paczolay Béla rendezésében, amelyet március 11-én, pénteken 21:20-tól az M5 kulturális csatorna nézői országos tévépremierben láthatnak. Ismétlés szombaton 22:50-től szintén az M5-ön, majd pedig elérhető lesz ONLINE is.

 

 

A felújított, kosztümös filmdrámában – amelynek főszerepeiben a felvidéki Rancsó DezsőPéteri Lilla (Pacsirta)Bede Fazekas Anna, Döbrösi Laura és Haumann Máté láthatók – a Vajkay család életét lehet megismerni, a 60-as évekbe átültetve. A Pacsirta képsorait nézve egy kettős tragédia szemlélői lehetnek a nézők: egy fiatal nő életét ismerhetik meg, aki kénytelen együtt élni a kirekesztettség érzésével, valamint egy férj és feleség drámáját, akik gyermekük boldogságáért feláldozták a sajátjukat. A film a Pesti Magyar Színház most is futó előadása alapján készült.

 

Pacsirta

 

Az 1963-as Pacsirta az egyik legnépszerűbb és talán a legközkedveltebb magyar film. Törőcsik Mari, Tolnay Klári, Nagy Anna, Latinovits Zoltán és Darvas Iván szereplésével készült mozi a mai napig nagy kedvenc a nézők köreiben, így nem volt egyszerű dolguk az alkotóknak.

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk
Fotó: Gordon Eszter