A ma esti döntőben szimfonikus kísérettel szólnak A Dal 2022 legjobbjai – a Karthago és a Kaukázus is fellép

Nagy izgalmakra készülhetnek a nézők A Dal idei évadának fináléjában. Szombaton nyolc szimfonikus versenydallal és három extra produkcióval zárul a dalverseny a Dunán. Végre kiderül, melyik lesz az év magyar slágere, és ki nyeri meg az online Akusztik Dalverseny fődíját. A teljes zsűri mellett a hazai rockzene egyik zászlóshajója, a Karthago, valamint a tavalyi győztes, a Kaukázus is fellép majd a döntőben.

A Dal 11. évadának záró adásában, március 12-én, szombat este 19:35-től három extra produkciót is láthat a közönség. Ismét színpadra áll a tavalyi győztes, a Kaukázus, de közös produkcióval készül a négyfős zsűri is, akik hetek óta a nézőkkel együtt keresik az év magyar slágerét. Wolf Kati, Mező Misi, Ferenczi György és Egri Péter külön már felléptek a műsorban, de most először zenélnek együtt, ráadásul különleges zenei csemegével készülnek. Az este nem lenne teljes egy legendás zenekar nélkül, a Karthago érkezik a dalverseny döntőjébe.

 

Karthago

 

Szombaton újabb kihívás vár a versenyzőkre, ismét áthangszerelt és újragondolt verzióval kell bemutatniuk produkciójukat.

 

Az Év Dala 2022 cím várományosai:

Andelic Jonathan Jota Elhiszem még,
Hegedűs Bori és Tempfli Erik Anya,
a Napfonat Mint a zápor,
Oláh Ibolya Nem adom el,
Pádár Szilvia Kismadár,
Solére Másért,
a Subtones Nem segít más,
valamint a Third Planet Táncol a Világ.

 

A Dal 2022 zenekara mellett a döntősöket a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kíséri majd. A nyolc fellépőnek továbbra is három perc áll rendelkezésére, hogy bizonyítson és kivívja a zsűri elismerését, amellyel a legjobb négy közé juthat.

„Hozzánk nőttek ezek a dalok, előadók és zenekarok az elmúlt hat hétben. Választani közülük nehéz és hálátlan feladat. Az elmúlt években is jó versenydalaink voltak, de túlzás nélkül, most lesz a legnehezebb döntenünk. A maga műfajában mindegyik produkció kiemelkedő” – szögezte le Mező Misi, a Magna Cum Laude frontembere, aki negyedik alkalommal foglal helyet a dalverseny zsűrijében. Zsűritársa, Ferenczi György hozzátette, az idei évad erőssége, hogy 2022-ben vannak olyan fiatal magyar zenészek, akik tudnak élőben játszani.

„Izgatottan várom, hogy a döntőben hogyan szólalnak meg a dalok. Az akusztikus verziók már szépen levizsgáztak, a szimfonikus produkciókkal pedig újabb szintre emelkedhetnek a produkciók. Bárhogyan is alakul a dalverseny vége, akik már a legjobb nyolcba bekerültek, mind fantasztikus előadók. Rengeteg újoncunk van, akik bebizonyították, hogy élőben is remekül tudnak muzsikálni, amit fantasztikus dolog látni és hallani” – fogalmazott a Máté Péter-, Artisjus- és kétszeres eMeRTon-díjas zenész, A Dal 2022 zsűritagja, aki második alkalommal értékel a műsorban.

 

A Dal 2022 zsűri

 

A győztes dal előadója „Az Év Dala 2022”, egyben a Petőfi Zenei Díj „Év dala 2022” elismerésben részesül, emellett tízmillió forintot kap produkciója fejlesztésére, egy tízdalos nagylemezt készíthet, valamint egy videóklipet is forgathat. A döntőbe jutott nyolc dal minden előadója gazdagodik a zenei pályájára fordítható nyereménnyel.

A végső döntés a közönség kezében lesz. A szakmai zsűritől legmagasabb pontszámot kapó négy produkcióra szavazhatnak a nézők, amelyikre a legtöbb voks érkezik, az lesz 2022-ben az év magyar slágere. Az utolsó adásban gazdára talál az Akusztik Dalverseny fődíja is.

ATEMPO.sk