A kassai Kerekes Péter Ukrajnában játszódó filmjével nyert díjat Indiában

Kerekes Péter Cenzorka (Cenzor - 107 anya) című börtönfilmjével az indiai Pune International Film Festivalon (PIFF) a Legjobb nemzetközi filmrendező díját nyerte el.

A kassai születésű rendező szlovák-cseh-ukrán koprodukcióban forgatott első fikciós nagyjátékfilmje az odesszai női börtönben játszódik, ahova Kerekes és Ivan Ostrochovsky társ-forgatókönyvíró és producer hat éven át járt vissza forgatni. A börtönben a gyilkosságért elítélt nők újszülött gyerekeit is fogságban tartják, ők pedig hetente csak kétszer láthatják őket. Ha a gyerekek hároméves koráig anyjuk nem talál helyet nekik a családban, állami gondozásba kerülnek.

 

 

A magát nem szlovákként vagy magyarként, hanem kassaiként definiáló alkotó korábban a történelem szükségszerűségeit újszerű módon feldolgozó filmjeiről vált ismertté (a 66 szezon a kassai strand 20. századi életéről, a Gulyáságyú a hadtápról szólt különböző háborús konfliktusok idején).

A Cenzorka számos dokumentarista elemet tartalmazó fikciós történet az odesszai női börtön lakóinak életéről, az alkotásban az elítéltek önmagukat alakítják, és csak a három főszerepet játsszák színésznők.

 

Kerekes Péter

 

A Cenzorka a Velencei Filmfesztivál kitekintő (Orizzonti) szekciójában mutatkozott be, ahol elnyerte a legjobb forgatókönyvnek járó díjat,

és Szlovákia ezt az alkotását jelölte Oscar-díjra a legjobb nemzetközi film kategóriában.

2021 év végén a film elnyerte a francia Les Arcs-i Filmfesztivál a fődíját.

Roni, ATEMPO.sk