Fried Péter és Virágh András Gábor kapta idén a Bartók-Pásztory-díjat

Fried Péter operaénekesnek és Virágh András Gábor zeneszerző-orgonaművésznek ítélték idén a Bartók-Pásztory-díjat, az átadóünnepséget a hagyománynak megfelelően március 25-én, pénteken tartották a budapesti Zeneakadémián.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem minden évben Bartók Béla születésnapján hozza nyilvánosságra a Bartók-Pásztory-díjjal kitüntetett két művész, egy hangszeres zenész és egy komponista nevét.

Fried Péter az Operaház egyik vezető basszistája, nemzetközileg elismert énekművész, aki sokat tett a magyar kultúráért külföldön is.

"Pályájának szinte kezdettől fogva tanúja voltam, növendékem volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Emberi megbízhatóságáról, a művészethez való hozzáállásáról akkor is csak a legjobbakat tudtam mondani. A kékszakállú herceg vára Fried Péter művészetében csodálatos helyet foglal el. Egyike azon basszistáknak, akik a címszerepre a legtöbb felkérést kapták, szerte a világon. Az általa énekelt és Pierre Boulez által vezényelt lemezt Grammy-díjra jelölték" - méltatta a díjazottat Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester.

Virágh András Gáborról Fekete Gyula Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző írt laudációt, amelyben felidézte: a díjazott az orgonista Virágh-dinasztia legfiatalabb tagja, első tanárai nagyapja, Virágh Endre és édesapja, Virágh András voltak, de első zeneszerzés tanára is orgonista volt, Koloss István.

"Zenéje mélyen gyökerezik a magyar hagyományban. Abban, amit Liszt Ferenc meghívására a szintén orgonista Koessler János hozott Budapestre Németországból. Azt a veretes zeneszerzői technikát birtokolja, amelyet Bartóknak és Kodálynak is tanított Koessler, így öröklődik tovább a magyar hagyomány" – hangsúlyozta.

„Egy szakmai díj elnyerése mindig újult erőt ad hivatásomhoz” - Virágh András Gábor interjú

A Bartók-Pásztory-díjat a zongoraművész-zeneszerző özvegye, a rimaszombati születésű Pásztory Ditta alapította végrendeletében, ennek alapján odaítéléséről az egyetem rektorából és oktatóiból álló kuratórium dönt. Az elismerést 1984 óta minden esztendőben egy-egy kimagasló tevékenységet végző magyar anyanyelvű előadó, valamint zeneszerző kaphatja meg, akik munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a hazai zenei élet fejlődéséhez, a bartóki szellemiség megőrzéséhez.

A kitüntetettekről határozó kuratórium elnöke a Zeneakadémia mindenkori rektora, jelenleg Vigh Andrea Liszt- és Prima-díjas hárfaművész, érdemes művész. Tagjai az intézmény oktatói, jelenleg Fekete Gyula Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, tanszékvezető egyetemi tanár, nemzetközi és tudományos rektorhelyettes; Kutnyánszky Csaba karvezető, tanszékvezető egyetemi tanár, oktatási rektorhelyettes; Onczay Csaba Kossuth-díjas gordonkaművész, professor emeritus; Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester, címzetes egyetemi tanár; Hőna Gusztáv Liszt-díjas harsonaművész, professor emeritus; valamint Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, egyetemi tanár.

ATEMPO.sk/ MTI