Akár a magyar folklórmozgalom központjává is válhat Komárom – indulnak a rendezvények

Akár a magyar folklórmozgalom központjává is válhat Komárom – indulnak a rendezvények

A komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban új rendezvények és kezdeményezések veszik kezdetét a magyar táncházmozgalom 50. évfordulója jegyében. 1972. május 6-án, Budapesten szervezték meg az első táncházat népzenészek, s ezzel olyan mozgalmat indítottak el, mely a Kárpát-medence minden magyarlakta szegletében óriási sikert arat azóta is:

„Minden adott ahhoz, hogy Komárom a szlovákiai magyar táncházmozgalom Mekkája legyen." – hangsúlyozta a Lakatos Róbert, a központ igazgatója.

Lakatos Róbert tájékoztatott, hogy az Egressy Béni Városi Művelődési Központ programjában idén hangsúlyos szerepet kap a magyar népzenei- és néptánckincsek bemutatása és népszerűsítése. A művelődési központ kiemelt partnereként tekint a Gálik Gábor vezette Táncfórum – Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesületére, amely március 6-án áthelyezte a székhelyét és központi irodáját Dunaszerdahelyről Komáromba, a VMK főépületébe.

OTT VOLTUNK: Ilyen volt az első Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozó

A Táncfórum szakmai segédletével és az Egressy Béni VMK szervezése által május 7-én és 8-án nagyszabású, 700-800 néptáncost felvonultató táncháztalálkozóra kerül sor Észak-Komáromban. A Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozó gyakorlatilag visszatér a Duna menti városba. Erre az eseményre az Egressy Béni VMK igazgatója, Lakatos Róbert is kiemelt eseményként tekint.

Gálik Gábor, a Táncfórum vezetője hangsúlyozta: Komáromban minden adott ahhoz, hogy a magyar folklórmozgalom egyik központjává váljon a város:

„Az Egressy VMK csapata ütőképes és rátermett emberekből áll, a vezetőség elkötelezett a folklór iránt, az igazgató maga az egyik legelismertebb művelője brácsaművészként az autentikus népzenének. Sikerrel működik itt a feleségem és jómagam vezetésével a Komárom Táncműhely és a Komárom Táncegyüttes is – generációkat tanítunk a néptáncra, generációk művelik újra Komáromban rendszeresen a folklórt. Minden adott ahhoz is, hogy a Táncfórum itt sikerrel fejthesse ki a tevékenységét, így nem volt kérdés, hogy élünk-e a költözés lehetőségével. Örömmel dolgozunk itt.”

OTT VOLTUNK: Koncertekkel indult a Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozó (FOTÓK)

Sikeres volt a második Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozó (FOTÓK)

Azon túl, hogy a 2022. május 7-én és 8-án sorra kerülő táncháztalálkozó több száz táncost és több tucat csoportot mozgat majd meg Komárom központjában, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is bemutatja itt Kalotaszeg című műsorát.

Horváth László a Fonó Budai Zeneműhely képviseletében elmondta, az észak-komáromi művelődési házat vezető Lakatos Róberttel több évtizedes baráti kapcsolatot ápol, ami a szakmai együttműködésüknek is komoly lendületet ad. Egy sikeres INTERREG-es pályázatnak köszönhető

az április 27-én sorra kerülő, A zene szárnyán címet viselő gálaest, mely keretében az Egressy VMK színpadján muzsikál majd Lajkó Félix, az Esszencia zenekar, Zimber Ferenc és Szabó Dániel.

A két direktor azt is elmondta: nemcsak a kulturális paletta gazdagodik a közös pályázati siker által, hanem az eszközellátottság is. A komáromi kulturális rendezvényeket ezentúl nagy teljesítményű, korszerű projektor, mobil nézőtér és mobil színpad teszi sokoldalúbbá.

 

Egressy Béni Városi Művelődési Központ

 

Keszegh Béla polgármester elmondta, a fenntartó képviselőjeként nagy megelégedéssel tekint az Egressy Béni Városi Művelődési Központ munkájára. Úgy véli, az az önkormányzat kötelessége, hogy a VMK által felvállalt kulturális misszióhoz megfelelő hátteret, kiváló körülményeket biztosítson:

„Nemrég megújult a VMK melletti tér, de dolgozunk a Tiszti pavilon udvarában is, ahol az amfiteátrum nézőtere kap új, korszerű külsőt. További célunk az, hogy a város legimpozánsabb termének a színpadját, a Tiszti pavilon dísztermének a pódiumát is felújítsuk.”

 

Az 50 éves magyar táncházmozgalom jegyében megvalósuló komáromi rendezvények listája:

Március 27. – Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat produkciója Kerekutca címmel
Március 28. – az Ifjú Szívek gyermekműsora és nevelőkoncertjei
Március 30. – Mindenek szerelme címmel a Jászság Népi Együttes, Pál István Szalonna és Bandája, Ferenczi György és az Első Pesti Rackák koncertje/műsora
Április 27. – A zene szárnyán című gálaest Lajkó Félixszel, az Esszencia zenekarral, Zimber Ferenccel és Szabó Dániellel
Május 6-7. – Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozó
Június 4. – a Duna Művészegyüttes műsora Gyertyaláng címmel
Június 11. – Csoóri Sándor Fesztivál
Szeptember 30. – 1. Felvidéki Népzenész Találkozó
November 17-20. – Fonográf Fesztivál

ATEMPO.sk