Fiatal tehetségek kaptak zenei ösztöndíjakat

Átadták a Magyar Művészeti Akadémia 2021-es díjait

Idén 22 fiatal részesül ifjú zenei tehetségeket támogató ösztöndíjban: a Fischer Annie-, a Kodály Zoltán- és a Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjakat gálakoncerten adták át Budapesten, a Régi Zeneakadémián.

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által kiírt pályázatokra fiatal hangszeres és énekes szólisták, zeneszerzők, zenetudósok és jazz-előadóművészek jelentkezhettek 30, illetve 35 éves korig. Az ösztöndíjak egy éven át tartó anyagi támogatást jelentenek.

Fischer Annie zenei-előadóművészeti ösztöndíjban idén tizenkét fiatal hangszeres és énekes szólista részesül, hatnak teljes, hatnak pedig megosztott ösztöndíjat ítélt meg a szakmai kuratórium. Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjat összesen heten kaptak, öt teljes és két megosztott ösztöndíjat ítéltek oda. Lakatos Ablakos Dezső jazz-előadóművészeti ösztöndíjban idén hárman részesülnek.

A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. szakmai támogatásával lebonyolított ösztöndíjak célja, hogy segítsék a fiatal, tehetséges művészek pályakezdését és művészi fejlődését, valamint, hogy összetett támogatási rendszerük révén kedvező feltételeket teremtsenek a formanyelvükben és tartalmukban korszerű, színvonalas munkák létrehozásához.

A pályázat nyertesei a 2022-es évben havonta bruttó 200 000 forintos támogatásban részesülnek. Az anyagi támogatáson felül a nyertesek az ösztöndíjas időszak végén felléphetnek a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. szervezésében megvalósuló beszámoló hangversenyen.

Az ösztöndíjak fedezetét 2022-től a Magyar Kultúráért Alapítvány biztosítja.

 

2022. évi díjak

Fischer Annie zenei előadó-művészeti ösztöndíj

Magyar Valentin
Temesvári Bence
Kaposi Brúnó
Ortan Vivienn
Seidl Dénes
Tátrai Farkas
Sztranyák Dávid
Balogh Ádám
Eszenyi Zsombor
Jan Vojtek
Sztathatosz Sebestyén
Devich Gergely

 

Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíj

Gusztin Rudolf
Horváth Pál
Laskai Anna
Lázár Dániel György
Molnár Viktor
Berki Armand
Varga Dániel

 

Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíj

Gyányi Tamás
Nagy Emma
Sebestyén Patrik

ATEMPO.sk