Molnár Piroska kapta 2022-ben a Psota Irén-díjat

2022-ben ötödik alkalommal került átadásra a Psota Irén-díjat. Az elismerést ezúttal Molnár Piroska, a Nemzet Színésze vehette át a Rózsavölgyi Szalonban.

A jelentős szakmai díjat Almási Éva, a Nemzet Színésze alapította 2016-ban, amikor Psota Irén helyére bekerült a nemzet színészei közé. A Psota Irén tiszteletére és emlékére létrehozott díjat évente annak a színésznőnek ítéli oda a kuratórium, akinek színpadi sokszínűsége, tehetsége, teljesítménye, kiemelkedő képességei a kétszeres Kossuth-díjas Psota Irén örökségéhez méltónak bizonyulnak.

A Psota Irén-díj egy ezüstplakett, amelyen a Madách Színház legendás művésznőjének aláírása és kedvenc bohóca látható. A plakettet Rosta Péter grafikus tervezte és Tóth László ötvösművész készítette.

A díjat a Psota Irén Alapítvány nevében Básti Juli színművész és az alapítvány elnöke, Hazai Kinga adta át.

 

Molnár Piroska - Psota Irén-díj

 

Molnár Piroska pályatársai meglepetéssel is készültek az estére. Pogány Judit, Jordán Tamás, Novák János is színpadra álltak. Pogány Judit részletet adott elő a Macskajátékból, Jordán Tamás fergetegesen anekdotázott, s Piroska egyik kedvenc költőjétől, Tóth Árpádtól mondott verset. Novák János Ady Endre Biztató a szerelemhez című verséhez írt saját dalát énekelte. Molnár Piroskát Ascher Tamás rendező laudálta.

Molnár Piroska a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 1964-ben vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, melynek második évében már a Táncdalfesztiválon láthatták a nézők. 1968-ban a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött, majd 1971 és 1978 között a legendás kaposvári Csiky Gergely Színház társulatához kötődött, ebben az időszakban olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Zsámbéki Gábor, Babarczy László, Ascher Tamás, a színpadon pedig emlékezetes előadásai voltak többek között Koltai Róbert, Csákányi Eszter, Lázár Kati, Máté Gábor, Jordán Tamás, Pogány Judit és Lukáts Andor partnereként. A szinte végtelen számú színházi szerepet, több tucat mozi- és tévéfilmet, illetve sorozatokat is jegyző színésznő 2011-től a nemzet színésze, akkor Komlós Juci helyére lépett.

Molnár Piroska köszönetet mondott a díj alapítójának, Almási Évának és a kollégáknak, barátoknak az elmúlt 50 évért.

A Psota-díjat odaítélő kuratórium tagjait az alapító, Almási Éva kérte fel, akik a következő összetételben döntenek az elismerésről:

Básti Juli Kossuth-díjas színművész,
dr. Hazai Kinga ügyvéd,
Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész,
dr. Lantos Endre főorvos,
dr. Langer János ügyvéd.

Először, 2017-ben Hegyi Barbarának, 2018-ban Hernádi Juditnak, 2019-ben Für Anikónak, 2021-ben Takács Katalinnak ítélték oda a Psota-díjat. (2020-ban a járványhelyzet bizonytalansága miatt nem osztották ki a díjat.)

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: RTL Klub, Szkárossy Zsuzsa