A Zeneakadémiát a legjobb száz egyetem között rangsorolták

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a QS idei szakterületi rangsorában ismét a világ legjobb 51-100. intézménye között van, többek közt a római Santa Cecilia Akadémia és a londoni King’s College társaságában.

Megőrizte előkelő helyét a Zeneakadémia a világ művészeti egyetemei között. Az egyik legismertebb felsőoktatási rangsor, a brit Quacquarelli Symonds (QS) most publikált nemzetközi szakterületi rangsora (Rankings by Subject 2022) öt nagy tudományterületen méri össze a világ egyetemeit, különböző súlyozással. A Zeneakadémia az előadóművészeti (Performing Arts) kategóriában idén is megőrzött 51-100. helyezésével, ezen belül intézményi elismertség alapján nézve 26. helyével kiemelkedik a hazai egyetemek közül: nincs más magyar intézmény, amely hasonlóan jól szerepelt volna saját tudományterületén.

A QS az 50. helytől nem közöl részletes helyezéseket, hanem csoportos sorrendet állít össze, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem olyanok társaságában szerepel, mint a római Santa Cecilia Akadémia, a londoni King’s College, a Brüsszeli Királyi Konzervatórium, a Bostoni Egyetem vagy a California Institute of the Arts. Szintén ebben a csoportban van a lipcsei, a kölni és a hamburgi zeneművészeti főiskola, valamint a prágai, a varsói és a tallinni akadémia.

Járd körebe a Zeneakadémiát - virtuális túra

A nemzetközi szakterületi rangsorok készítői öt szempontot vesznek figyelembe: az intézmény hírnevét, tekintélyét a tudományos szférában – ebben a Zeneakadémia igen magas, 79,1 pontszámot ért el a 100-ból –, illetve a munkáltatói elismertséget, a publikációk és hivatkozások arányát, a nemzetközi együttműködéseket.

ATEMPO.sk / Zeneakadémia