Augusztusban ismét lesz Országos Népművészeti Fesztivál Zselízen

Az Országos Népművészeti Fesztivál szervezői bejelentették az esemény idei dátumát. Az öt napos rendezvény a két évvel ezelőtt átkerült időponthoz igazodva ezúttal is augusztusban valósul meg Zselízen, a Schubert parkban.

A Garam-menti fesztivál több intézmény és szervezet közös összefogásával 2022. augusztus 17-21. között zajlik, ahol néptáncosok, népzenészek, csoportok, együttesek lépnek majd színpadra.

OTT VOLTUNK: Népművészeti kavalkád Zselízen (FOTÓK)

 

2019-es év mérföldkövet jelentett a fesztivál életében, hiszen felkerült a CIOFF (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folkart) világfesztiválok listájára. Az 1970-ben alakult 93 nemzeti tagországot számláló világszervezet több mint 264 világfesztiváljával egyedülálló szerepet tölt be a tagországok hagyományos kultúrájának megismertetésében és népszerűsítésében, elősegítve ezzel az UNESCO kulturális sokszínűség és a szellemi örökségre vonatkozó nemzetközi egyezményekben foglalt célkitűzéseinek megvalósítását.

Fontos szempont, hogy az ONF igazi családi fesztivál, ami minden korosztálynak minőségi szórakozást nyújt.

Az elmúlt esztendőkben a fesztivál összművészetiségét is erősítették, többek közt színházi programokkal a falusi színjátszás támogatására, ezen keresztül a helyi aktivitás és közéleti érdeklődés fejlesztésére. A programhelyszíneken a hazai művészvilág legjobbjai, új felfedezettjei léphetnek fel.

A fesztivál a gyerekek számára is tartalmas szórakozást nyújt. Vásári komédia várja a legkisebbeket. A népi kézműves játszóházakban játékos formában próbálhatják ki a népi kézműves hagyomány egyszerű elemeit. A népi kreatív játszótéren, kézzel hajtott hinta, gólyaláb, kötélhúzás és ügyességi játékok állnak a látogatók rendelkezésére.

Különböző régiókból érkezett népi kézművesek, népi iparművészek ismertetik meg a látogatókat a sok helyen már elfeledett régi mesterségek fortélyaival, ahol önmaguk is belekóstolhatnak egy-egy mesterség alapfogásaiba, valamint a vásárban a népi iparművészetnek garantált minőségű és tradicionális esztétikai értéket képviselő termékeihez juthatnak a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség szervezésében.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Göbölös Lajos